Przepis na pieczone bakłażany z mięsem po turecku

Składniki:

  • bakłażan – 5 sztuk
  • wołowe mięso mielone – 250 g
  • cebula – 4 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • papryka – 2 sztuki
  • pietruszka — mały pęczek
  • olej roślinny
  • sól, pieprz do smaku
  • cukier – 0,5 łyżeczki.
  • Sos:

  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • woda – 1,5 szklanki
  • Przygotowanie:

    1. Obieramy bakłażany, jak pokazano na zdjęciu.

    2. Z jednej strony wykonujemy głębokie podłużne nacięcie i zalewamy osoloną wodą na 30 minut, aby lekko zmiękły, a także, by pozbyć się goryczy z bakłażana.

    3. Następnie osuszamy i smarujemy je ze wszystkich stron olejem roślinnym.

    4. Umieszczamy bakłażany na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem, najlepiej nacięciem do góry.

    5. Piec aż zmiękną w temperaturze 180° C.

    6. Farsz: drobno siekamy cebulę i czosnek. Smażymy do miękkości.

    7. Dodajemy paprykę pokrojoną w małe paski i posiekaną natkę pietruszki.

    8. Na patelnię wykładamy mięso mielone, dodajemy sól, pieprz i smażymy, aż stanie się białe.

    9. Wyjmujemy bakłażany z piekarnika i za pomocą łyżki i noża robimy miejsce na farsz.

    10. Lekko posypujemy cukrem środek.

    11. Napełniamy farszem i dekorujemy kawałkami pomidora i słodkiej papryki.

    12. Koncentrat pomidorowy rozcieńczamy wodą i wlewamy do blachy do pieczenia.

    13. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 20-30 minut.

    Smacznego!

    Chrupiące bakłażany z pomidorami i kolendrą. Uzależniają do pierwszego kęsa

    Przepis na pyszne ciasto francuskie w 10 minut. Nie kupuję już go w sklepie

    Smaczna i delikatna sałatka z kurczakiem