Przepis na niesamowicie pyszne placki z nadzieniem serowo-ziemniaczanym

Wychodzą niesamowicie smaczne! Muszę gotować kilka razy dziennie.

Twoi domownicy będą zachwyceni. Placki doskonale nadają się na śniadanie, a także na świetną przekąskę w ciągu dnia.

Do ciasta będziesz potrzebować następujących składników:

  • Soda 0,5 łyżeczki;
  • 1 jajko;
  • Kefir 200 ml;
  • Sól 1 łyżeczka;
  • Mąka ± 400 g;
  • Cukier 1 łyżeczka;
  • Olej słonecznikowy rafinowany 2 łyżki
  • Do nadzienia będziesz potrzebować następujących składników:

  • Gotowane ziemniaki – 1 szt.
  • Ser żółty 150 g;
  • Koperek, kolendra;
  • 1 jajko;
  • Sól i pieprz do smaku;
  • Do smarowania — masło.
  • Uzbeckie placki z nadzieniem serowo-ziemniaczanym krok po kroku:

    Ciasto:

    1. Najpierw wlej kefir do miski i dodaj do niego sól, cukier, sodę. Następnie rozbij jajko i wymieszaj trzepaczką.

    2. Dodaj mąkę i wyrabiać ciasto, które ma być miękkie.

    3. Wlej do ciasta olej i ponownie zagnieć. Nie powinno się kleić do rąk. Pozostaw na 20 minut, przykryj folią.

    Przygotowanie nadzienia:

    Gotowane ziemniaki i ser zetrzyj na tarce i wymieszaj w misce. Dodaj drobno posiekany koperek i kolendrę, wbij jajko, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego.

    Przygotowujemy placki:

    Jeszcze trochę zagnieć ciasto i podziel na osiem części.

    Lekko posyp powierzchnię roboczą mąką i rozwałkuj jeden kawałek, na którego środku ułóż kulkę.

    Uformuj okrągły placek rękami tak, żeby nadzienie było w środku. Spłaszcz go.

    Zrób tak samo z pozostałym ciastem i nadzieniem.

    Rozgrzej trochę patelnię i usmaż placki na średnim ogniu bez użycia tłuszczu. Smaż z obu stron, aż się zarumienią.

    Podczas smażenia najpierw wyrosną, a następnie opadną.

    Ciasteczka na śmietanie w 10 minut! Ten przepis podbija swoją prostotą i doskonałym smakiem

    Przepyszne kotlety mielone. Cukinia, kurczak i ziemniaki

    Hiszpańska Tortilla. Ziemniaki są o wiele smaczniejsze niż frytki i puree