Wychodzą niesamowicie smaczne! Muszę gotować kilka razy dziennie.
Twoi domownicy będą zachwyceni. Placki doskonale nadają się na śniadanie, a także na świetną przekąskę w ciągu dnia.
Do ciasta będziesz potrzebować następujących składników:
Do nadzienia będziesz potrzebować następujących składników:
Uzbeckie placki z nadzieniem serowo-ziemniaczanym krok po kroku:
Ciasto:
1. Najpierw wlej kefir do miski i dodaj do niego sól, cukier, sodę. Następnie rozbij jajko i wymieszaj trzepaczką.
2. Dodaj mąkę i wyrabiać ciasto, które ma być miękkie.
3. Wlej do ciasta olej i ponownie zagnieć. Nie powinno się kleić do rąk. Pozostaw na 20 minut, przykryj folią.
Przygotowanie nadzienia:
Gotowane ziemniaki i ser zetrzyj na tarce i wymieszaj w misce. Dodaj drobno posiekany koperek i kolendrę, wbij jajko, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Przygotowujemy placki:
Jeszcze trochę zagnieć ciasto i podziel na osiem części.
Lekko posyp powierzchnię roboczą mąką i rozwałkuj jeden kawałek, na którego środku ułóż kulkę.
Uformuj okrągły placek rękami tak, żeby nadzienie było w środku. Spłaszcz go.
Zrób tak samo z pozostałym ciastem i nadzieniem.
Rozgrzej trochę patelnię i usmaż placki na średnim ogniu bez użycia tłuszczu. Smaż z obu stron, aż się zarumienią.
Podczas smażenia najpierw wyrosną, a następnie opadną.
Ciasteczka na śmietanie w 10 minut! Ten przepis podbija swoją prostotą i doskonałym smakiem
Przepyszne kotlety mielone. Cukinia, kurczak i ziemniaki
Hiszpańska Tortilla. Ziemniaki są o wiele smaczniejsze niż frytki i puree