Przepis na bujne i lekkie jak puch naleśniki

Poranek to piękna pora dnia. Nie pasuje do kanapek lub płatków owsianych, ale naleśniki to idealne śniadanie. Proponujemy wspaniały przepis na pyszne i bujne naleśniki.

Składniki:

– kefir 300 ml

– soda 0,5-1 łyżeczki

-cukier 1-1,5 łyżki

– szczypta soli

– mąka 1,5 szklanki (szklanka 200 ml)

Jak gotować:

Włóż sodę do kefiru, dobrze wymieszaj. Powinna pojawić się pianka. Następnie wsyp cukier i sól, ponownie wymieszaj. W żadnym wypadku nie dodawaj cukru „trochę więcej”, w przeciwnym razie bujne naleśniki nie uda się zrobić.

Mąkę wsypywać stopniowo. Ciasto powinno być grube. Nie zajmuj się nim przez długi czas, najważniejsze jest to, że nie ma grudek.

Bujność naleśników zależy od gęstości ciasta! Ciasto powinno być grube! Smażyć naleśniki natychmiast po ugniataniu ciasta!

Wlej do rozgrzanej patelni olej i natychmiast zacznij smażyć. Odpowiedni jest średni ogień. Wlewaj ciasto z odległością około 1 cm. Smażyć na rumianą skórkę po obu stronach, rozłożyć naleśniki na serwetkach, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Z czym smakuje?

Naleśniki to dobry powód do jedzenia dżemu, skondensowanego mleka i miodu. Alternatywą dla herbaty i kawy jest kefir, twarda galaretka i kompot.

Nasz przepis nie jest słodki, więc coś słonego można również umieścić na talerzu. Na przykład pieczoną czerwoną paprykę lub szparagi, zielony groszek, pomidory, oliwki, ogórek.

Bony od Biedronki o wartości 500 zł. Warto wiedzieć co złodzieje gotują teraz

Dlaczego fotele w samolotach są zazwyczaj niebieskie