Jest to bardzo prosty i szybki przepis na ciasto na pierożki, ponieważ przygotowujemy go na bazie kefiru, a nie drożdży i nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Dlatego musisz wcześniej przygotować swoje ulubione nadzienie.
Smażone w głębokim oleju pierożki z tego ciasta są miękkie, wyrośnięte, delikatne, nawet następnego dnia można je podgrzać w mikrofalówce.
Przaśne ciasto na pierożki na kefirze
Składniki:
Otrzymujemy około 1,3 kg ciasta. Jeśli to dużo, możesz zmniejszyć proporcje składników.
Sekrety udanego ciasta:
1 Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, tzn. należy wcześniej wyjąć kefir i jaja z lodówki.
2 Ważne jest, by mąki nie było za dużo, aby ciasto było miękkie.
3 Dokładne wyrabianie ciasta jest bardzo ważne. Rób to, aż przestanie kleić się do rąk.
4 Przygotowanie ciasta na kefirze na pierożki smażone w głębokim oleju
5 Ciasto na pierożki będziemy przygotowywać w głębokiej misce. Wszystkie składniki wymienione w przepisie, z wyjątkiem mąki, wymieszaj w misce mikserem lub szpatułką.
6 Następnie przesiej i dodawaj stopniowo mąkę, wymieszaj szpatułką, a następnie rękami. Dokładnie wyrabiaj miękkie ciasto, aż przestanie kleić się do rąk.
7 Gotowe ciasto owiń folią spożywczą, zostaw na 10 minut, zanim przygotujesz nadzienie. Ciasto jest gotowe, możesz wyrabiać pierożki i smażyć je na oleju.
Smacznego!
Pyszne kruche ciasto bez proszku do pieczenia. Szybki i łatwy przepis
Delikatne ciasto śmietanowe do herbaty. Pyszne, az palce lizac
Puszyste bułeczki ze szczypiorkiem. Doskonały dodatek do zupy lub bulionu