Przaśne ciasto na pierożki na kefirze. Nic bardziej delikatnego nie jadłeś

Jest to bardzo prosty i szybki przepis na ciasto na pierożki, ponieważ przygotowujemy go na bazie kefiru, a nie drożdży i nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Dlatego musisz wcześniej przygotować swoje ulubione nadzienie.

Smażone w głębokim oleju pierożki z tego ciasta są miękkie, wyrośnięte, delikatne, nawet następnego dnia można je podgrzać w mikrofalówce.

Przaśne ciasto na pierożki na kefirze

Składniki:

  • Kefir – 500 ml
  • Mąka – 7 szklanek (ok. 700 gramów)
  • Jajka – 1
  • Olej – 2 łyżki
  • Cukier – 1-2 łyżki
  • Soda – 2 płaskie łyżeczki
  • Sól – 0,5-1 łyżeczka
  • Otrzymujemy około 1,3 kg ciasta. Jeśli to dużo, możesz zmniejszyć proporcje składników.

    Sekrety udanego ciasta:

    1 Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, tzn. należy wcześniej wyjąć kefir i jaja z lodówki.

    2 Ważne jest, by mąki nie było za dużo, aby ciasto było miękkie.

    3 Dokładne wyrabianie ciasta jest bardzo ważne. Rób to, aż przestanie kleić się do rąk.

    4 Przygotowanie ciasta na kefirze na pierożki smażone w głębokim oleju

    5 Ciasto na pierożki będziemy przygotowywać w głębokiej misce. Wszystkie składniki wymienione w przepisie, z wyjątkiem mąki, wymieszaj w misce mikserem lub szpatułką.

    6 Następnie przesiej i dodawaj stopniowo mąkę, wymieszaj szpatułką, a następnie rękami. Dokładnie wyrabiaj miękkie ciasto, aż przestanie kleić się do rąk.

    7 Gotowe ciasto owiń folią spożywczą, zostaw na 10 minut, zanim przygotujesz nadzienie. Ciasto jest gotowe, możesz wyrabiać pierożki i smażyć je na oleju.

    Smacznego!

    Pyszne kruche ciasto bez proszku do pieczenia. Szybki i łatwy przepis

    Delikatne ciasto śmietanowe do herbaty. Pyszne, az palce lizac

    Puszyste bułeczki ze szczypiorkiem. Doskonały dodatek do zupy lub bulionu