Prosty przepis na pyszne ciasto „Złoty kluczyk”

Taki deser jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga dużej ilości składników.

To ciasto z pewnością przypadnie do gustu Twoim pociechom.

Przecież jednym z jego składników jest mleko skondensowane i wiemy, jak wszystkie dzieci go lubią.

Przygotowanie:

Do ciasta:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 7 jajek
  • 40 g gorącej wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 60 g kakao
  • 5 g sody wymieszanej z octem
  • Na krem:

  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 1 paczka masła
  • Wanilia
  • Do dekoracji deseru potrzebujemy również szklankę orzechów włoskich.
  • Zabieramy się za gotowanie:

    1 Ubij jajka z cukrem na białą puszystą masę. Miód rozcieńcz wodą i dodaj do ubitych jajek. Następnie dodaj sodę i wszystko wymieszaj.

    2 Mąkę przesiej wraz z kakao i połącz, ciągle mieszając, z pozostałymi składnikami. Następnie dodaj orzechy włoskie i ponownie dobrze wymieszaj.

    3 Podziel masę na trzy równe części. Masa w swojej konsystencji przypomina śmietanę. Rozprowadź ją równomiernie na powierzchni blachy do pieczenia. Nie zapomnij wyłożyć blachę pergaminem.

    4 Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Dobrze, jeśli masz blachę do pieczenia o wymiarach 25 na 35 centymetrów.

    5 Przygotuj krem. Aby to zrobić, ubij masło z wanilią, dodając stopniowo skondensowane mleko.

    6 Formując ciasto, każdy placek dobrze posmaruj kremem i posyp orzechami.

    Przepis na niesamowite ciasto w 20 minut

    Przepis na cheesecake ze skondensowanym mlekiem bez pieczenia

    Pyszne ciasto czekoladowe „Spartak”. Raz, dwa, trzy i gotowe