Koper jest jednym z najczęstszych i często uprawianych roślin jednorocznych.
Kultura, ze względu na ciekawy smak i przyjemny aromat, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni jako jasny akcent w daniach pierwszych, drugich i przekąskach.
Koperek jest nie tylko pyszny, ale i pożyteczny – bogaty w witaminy, minerały i olejki eteryczne, które mają dobroczynny wpływ na układ odpornościowy człowieka.
Można go zbierać na zimę. Aby przyprawa z czasem nie straciła smaku i użytecznych właściwości, należy przestrzegać podstawowych zasad jej przechowywania.
Metody przechowywania bez zamrażania i obróbki cieplnej
Wiele osób lubi zamrażać zielenie, uważając tę metodę przechowywania za najbardziej poprawną. Ale nie zawsze można użyć zamrażarki.
A koperek można poddać tylko szybkiemu mrożeniu, ponieważ tylko przy użyciu tej metody nie traci swojego składu witaminowego (zwłaszcza witaminy C, która ulega zniszczeniu w obecności bardzo niskich temperatur).
Istnieje wiele innych sposobów na utrzymanie świeżości rośliny przez długi czas. Przyjrzyjmy się im bardziej szczegółowo.
W suchym szklanym pojemniku
Istnieje sprawdzona receptura, która pozwala na przechowywanie kultury bez obawy o utratę jej właściwości jakościowych (w przeciwieństwie do szokowego zamrażania).
Wykonaj następujące kroki:
oddziel gałęzie od grubych łodyg;
dobrze spłucz pod bieżącą wodą i wysusz;
przygotować szklany słoik do przechowywania (wysterylizować pojemnik, jeśli nie jest to możliwe – spłukać i wytrzeć do sucha);
przygotowane gałązki zieleni umieść grubą warstwą w słoikach – staraj się ich nie uszkodzić;
zamknij szklany pojemnik pokrywkami i włóż do lodówki.
Dzięki tej metodzie przechowywania zieleni przez długi czas będzie nie tylko pachnąca, ale także nie straci swoich przydatnych właściwości.
W workach próżniowych
Ta metoda jest istotna, jeśli dom ma urządzenie, które pozwala odkurzać worki z zieleniną, warzywami i innymi produktami. Aby koperek był świeży przez długi czas za pomocą pakowarki próżniowej, wykonaj następujące manipulacje:
umyj gałązki razem z częścią łodygi;
dokładnie wysuszyć;
koperek włożyć luzem do plastikowych torebek i odkurzyć za pomocą urządzenia;
włóż torby do lodówki (nie do zamrażarki!).
Skuteczność tej metody wynika z faktu, że do pakowanego w ten sposób koperku nie dostaje się tlen. Pozwala to na przechowywanie kultury przez długi czas bez utraty walorów smakowych i odżywczych.
Solenie koperku w słoikach
Ta metoda przechowywania jest dość popularna. Musisz przygotować szklane pojemniki, sól i koperek, a następnie wykonać kilka kroków:
wybierz gałązki, usuwając łodygi;
dokładnie spłucz zielenie;
osuszyć chłonnymi ręcznikami papierowymi lub ściereczkami;
drobno posiekaj koperek;
sterylizować szklane słoiki i pokrywki;
drobno posiekane warzywa zmieszane z solą i szczelnie zapakowane w przygotowane pojemniki;
zamknij słoiki pokrywkami i odstaw w chłodne miejsce.
Takie zielenie dobrze nadają się na pierwsze i drugie dania.
Jak wybrać koperek do długotrwałego przechowywania
Postępuj zgodnie z tymi wskazówkami przy wyborze:
Wybieraj dojrzałe, dojrzałe rośliny o ciemnozielonym kolorze.
Zbierz warzywa na zimę tego samego dnia, w którym zostały zebrane, aby uniknąć letargu i utraty soczystości.
Koper powinien być suchy podczas zbioru – nie zrywać go podczas deszczu ani po deszczu.
Myj umyte gałązki rozłożone na ręczniku kuchennym przez co najmniej 30 minut, a wtedy nie będą miały czasu zwiędnąć, ale pozostaną soczyste i pachnące.
Jeśli planujesz użyć uprawy w najbliższej przyszłości, nie myj jej – niemyty koperek jest przechowywany w lodówce znacznie dłużej niż myty.
Użyj jednej z powyższych metod przechowywania, a koperek przez długi czas pozostanie pachnący, świeży i zdrowy.
Mój koperek wschodzi wciągu 3 dni. Sadzę według metody babci
Przepis na niesamowicie pyszne placki z nadzieniem serowo-ziemniaczanym
Przepis na niesamowicie pyszne placki z nadzieniem serowo-ziemniaczanym
Nie mogłam uwierzyć własnym uszom, gdy zadzwoniła do mnie córka. Jej głos brzmiał radośnie, podekscytowanie…
Myślałam, że urodziny męża będą po prostu kolejną rodzinną okazją, żeby się spotkać, posiedzieć razem,…
Od samego początku wiedziałam, że wchodzę w niełatwy układ. Nie dlatego, że mój mąż był…
Nigdy nie uważałam się za zazdrosną kobietę. Zawsze powtarzałam sobie, że zaufanie to fundament małżeństwa,…
Nigdy nie myślałem o tym, kto dostanie mieszkanie moich rodziców. Przez długie lata nawet nie…
Nigdy nie planowałam mieszkać na dworcu. A właśnie tak czasem czuję się we własnym mieszkaniu…