Omlet ziemniaczany z czosnkiem. Prawdziwe kulinarne arcydzieło na śniadanie

Szybko, smacznie i bardzo sycząco!!! Aby zaoszczędzić cenny poranny czas — przygotuj omlet ziemniaczany — przygotowanie zajmie maksymalnie pół godziny.

Taki przepis bardzo ci pomoże podczas postu, kiedy nie je się mięsa i nabiału, a chce się ugotować coś smacznego i oryginalnego.

Do przygotowania pysznego omletu ziemniaczanego będziesz potrzebować następujących składników:

  • 3 ziemniaki;
  • Pęczek pietruszki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • Sól, pieprz do smaku;
  • Opcjonalnie można dodać mięso lub kiełbaskę.
  • Sposób przyrządzenia omletu z ziemniakami i czosnkiem.

    1 Ziemniaki ugotuj w mundurkach, można je obrać. Do wody musimy dodać trochę soli; czas gotowania to nie więcej niż pół godziny.

    2 Ugotowane ziemniaki obierz, rozgnieć widelcem na talerzu, gdy trochę ostygną. Można je podzielić na dwie części lub spożyć wszystkie naraz.

    3 Bardzo drobno posiekaj pietruszkę. Pokrój czosnek na kawałki i podsmaż go na oleju słonecznikowym.

    4 Smażony czosnek ułóż na ziemniaki i pietruszkę, dodaj pieprz i sól. Wymieszaj i uformuj duży placek, który usmaż na dużym ogniu z obu stron na złoty kolor. Czas smażenia – ok. pięciu minut.

    5 Trudno go odwrócić, ponieważ ziemniaki są miękkie i mogą się rozpaść. Możesz to zrobić za pomocą deski do krojenia. Dodaj trochę więcej oleju słonecznikowego, aby usmażyć drugą stronę omletu.

    6 Podawaj na ciepło. Skórka będzie chrupiąca i pyszna. Możesz podawać ze śmietaną lub sosem serowym.

    Smacznego!!!

    Przepis na świąteczną sałatkę „Ukochany mąż”

    Szybki i łatwy przepis na przepyszne ciasto wiśniowe

    Jak zrobić ulubiony tort „Napoleon” w zaledwie 20 minut