Ser kupowany w sklepie często bywa bez smaku i dość drogi.
Ponadto dodaje się do niego olej palmowy. Dlatego pomyślałam, że najlepiej będę go robić sama.
Przepis jest bardzo łatwy, a ser niesamowicie smaczny.
Przynajmniej moi domownicy go uwielbiają.
Potrzebujesz tylko trzech składników.
Sposób przyrządzenia:
1 Wlej mleko o dużej zawartości tłuszczu (nie mniej niż 3%). Do odpowiedniego naczynia. Używam wiejskiego mleka.
2 Dodaj do niego 5 gramów soli. Jeśli lubisz słony ser, możesz dodać dwa razy więcej. Postaw na ogniu i zagotuj.
3 Rozbij trzy jajka do osobnego naczynia i dodaj 200 gramów śmietany (20% tłuszczu).
4 Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką.
5 Gdy mleko się zagotuje, zaczynamy je mieszać i w tym momencie dodajemy ubite jajka ze śmietaną.
6 Od momentu, kiedy mleko zacznie krzepnąć, trzymaj je na małym ogniu przez kolejne pięć minut. Na zdjęciu widać, jak serwatka oddziela się od skrzepu.
7 Na kilka minut przed zakończeniem gotowania można dobrać dowolne dodatki. Na przykład grzyby, przyprawy, ziarna sezamu, zieleninę, orzechy itp.
8 Dzisiaj dodaję wysuszoną zieleninę.
9 Zanurz łyżkę w garnku. Jeśli masa się do niej nie klei, zdejmij z ognia.
10 Zawartość garnka przekładamy na sito wyłożone gazą. Odciśnij nadmiar płynu.
11 Włóż ser pod prasę.
12 Po kilku godzinach ser jest gotowy do spożycia. Wychodzi zwięzły, niekruchy i dobrze zachowuje swój kształt.
Domowy ser żółty jest nie tylko bardzo smaczny, ale także zdrowy.
Przepis na niezwykłą pizzę dla prawdziwych fanów sera, gdzie makaron z serem będzie podstawą
Pączki serowe. Doskonała propozycja do śniadania lub wieczornej herbaty
PRZEPISY Słone krakersy z serem. Tylko trzy składniki i żadnych kłopotów