Chyba nie istnieje takiej dorosłej osoby, która przynajmniej raz w życiu nie próbowała ugotować jajka. Wydawałoby się, nie ma nic łatwiejszego.
Nie wszyscy potrafią zrobić pyszną jajecznicę. Przeanalizowaliśmy najczęstsze błędy, aby pomóc Ci uniknąć ich w przyszłości.
Jajecznica lub omlet
Jest to jedno z najbardziej popularnych, sycących i pysznych śniadań z wieloma opcjami gotowania. Gotowanie jest łatwe i szybkie, ale równie łatwo jest takie danie zepsuć. Spójrzmy na najczęstsze błędy.
Nie wolno używać patelni żeliwnych
Nawet jeśli wszystkie inne patelnie znajdują się w zmywarce i nie ma innego wyboru, patelni z żeliwa nigdy używać nie wolno. Jajka mogą przyklejać się, a ty będziesz musiał nie tylko zostawić połowę śniadania na patelni, ale utrudni to ich późniejsze zsunięcie.
Nie gotuj na dużym ogniu
Smażyć jajecznicę na dużym ogniu – to gwarantowany sposób, aby była sucha i pozbawiona smaku. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień, aby wlać jajka.
Nie mieszaj jajek na patelni
Wydaje się, że tak jest wygodniej i szybciej. Wtedy w omlecie pojawią się białe paski. Należy starannie wymieszać białko i żółtko.
Nie możesz nie dotykać omletu
Jajecznica i omlet gotują się bardzo szybko, więc najlepiej nie odchodzić od kuchenki. Jeśli nie będziesz dotykać omletu, usuwać pęcherzyki pojawiające się na powierzchni w odpowiednim czasie, bardzo szybko zrobi się sucha przypalona skorupa.
Nie wolno zostawiać omletu na kuchence
Jeśli nie chcesz, aby po ugotowaniu wyschło i stało się bez smaku, przenieś go natychmiast na talerz i przykryj folią, by nie wystygnął.
Jeżu, który nie ma igieł, polecono specjalny masaż
Pewna kobieta zbudowała pod schodami sypialnię dla swojego psa, a szczegóły są po prostu imponujące