Kiedy mam już dość kotletów, biorę mięso mielone, ziemniaki i cebulę i gotuję obiad dla całej rodziny

Niesamowite, delikatne pulpety w sosie. Są dobre jako samodzielne danie, ale smakosze mogą również dodać przystawkę.

Przygotowuje się je szybko, są sycące i bardzo smaczne.

Będziesz potrzebować:

  • 350 g mięsa mielonego;
  • 350 g ziemniaków;
  • 1 cebula;
  • pieprz, zioła, sól do smaku;
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
  • 125 g śmietany;
  • olej do smażenia;
  • 75 g wody.
  • Jak gotować pulpety:

    1 Zetrzeć cebulę do miski. Następnie obrane ziemniaki zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Do startych warzyw dodać mięso mielone, sól i opcjonalnie przyprawy. Masę dokładnie wymieszać.

    2 Z gotowej masy uformować kulki, ma być 10-12 sztuk.

    3 Kulki smażyć obustronnie na patelni przez kilka minut.

    4 W międzyczasie w osobnej misce wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym dodać sól, pieprz, wlać wodę.

    5 Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek koncentratu pomidorowego.

    6 Wszystkie smażone pulpety ciasno umieścić na patelni. Wlać sos i dusić pod pokrywką na małym ogniu przez 15 minut.

    7 Gotowe pulpety posypać zieleniną i podać ze świeżymi letnimi warzywami.

    Bardzo smaczny i prosty chlebek z patelni na kefirze

    Jak ugotować młode ziemniaki? Błędy podczas gotowania młodych ziemniaków

    Jak ugotować bakłażan po koreańsku, by nie był gorzki