Jest to proste i szybkie danie, a jednocześnie smaczne, soczyste i sycące!
Jeśli nie masz czasu, a chcesz dogodzić swoim bliskim, ten przepis jest idealny. Danie jest proste i szybkie, a jednocześnie smaczne, soczyste i sycące.
Można go podawać na gorąco, jak i na zimno. Nadzienie może być dowolne. Podstawowym składnikiem jest cukinia. Bez niej nie możesz się obejść latem!
Składniki:
Zabieramy się za gotowanie:
1. Przede wszystkim umyj cukinię i zetrzyj na grubej tarce. Wyłóż do miski, dodaj trochę soli i odstaw, aby cukinia puściła sok.
2. W tym czasie umyj i drobno posiekaj natkę pietruszki.
3. Cukinię odsącz i dodaj jajka, natkę pietruszki, sól i pieprz.
4. Na koniec wsyp mąkę, wymieszaj. Ciasto z cukinii jest gotowe.
5. Wyłóż ciasto na blasze do pieczenia, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni. Papier należy lekko posmarować olejem roślinnym.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 °. Włóż ciasto na 20 minut.
7. W tym czasie przygotujemy nadzienie i sos. Możesz wybrać dowolne nadzienie, na przykład bardzo smacznie jest ze smażonymi grzybami z cebulką.
8. Do śmietany dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, zmiażdżony lub posiekany czosnek, sól, pieprz i wymieszaj.
9. Umyj pomidory i pokrój je w małe kostki, pokrój szynkę w ten sam sposób. Drobno zetrzyj ser.
10. Dodaj ser do sosu, ale nie wszystko — zostaw trochę do dekoracji. Wymieszaj sos.
11. Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia, następnie posmaruj sosem i wyłóż nadzienie.
12. Przy pomocy papieru do pieczenia zwiń ciasto w grubą rolkę. Udekoruj resztą sosu i serem.
Smacznego!
Pyszne naleśniki z cukinii z serem żółtym i natką pietruszki
Świeża i lekka sałatka z młodych cukinii
Ostrzeżenie IMGW pierwszego stopnia dla wielu Polaków. Silne opady, wiatr, a nawet burze