Jak zrobić ciasto bez mąki? Instrukcja krok po kroku

Prosty przepis na zdrowy deser, który pasuje do świątecznego stołu.

Składniki:

  • Manka 170 g.
  • Cukier 100 g.
  • 4 jajka
  • Masło 20 gram
  • Mleko 350 ml.
  • Bułka tarta – 2 łyżki stołowe
  • Wanilia – 1 szczypta
  • Biszkopt jest podstawą większości deserów. Mąka jest koniecznie używana do pieczenia … ale nie zawsze!

    W latach 70. ubiegłego wieku herbatniki bez mąki na bazie semoliny były popularne wśród gospodyń.

    Ciastko dla tego przepisu jest delikatne i wilgotne. Ten biszkopt z semoliny jest idealny do robienia ciastek, różnych ciast, lub możesz go zjeść tylko z poranną herbatą. Oprócz kaszy manny do biszkoptu dodaje się jajka, cukier, masło i mleko.

    ciastko bez mąki

    ciastko bez mąki

    Gotowanie herbatników z semoliny nie można nazwać zwykłym, ale także nie można go nazwać trudnym. Biszkopt na kaszy manny jest przygotowywany nie dłużej niż godzinę, co oznacza, że ​​możesz użyć przepisu na to pieczenie, nawet gdy goście są tuż za progiem.

    Gotowanie:

    1. Oddziel białka od żółtek, umieść je w lodówce.

    2. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.

    3. Dodaj szczyptę soli do białek, ubij je mikserem, aż piana będzie sztywna.

    4. Dodaj semolinę, wanilinę do żółtek, delikatnie wymieszaj białka, dodając je w częściach.

    5. Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, posyp bułką tartą.

    6. Piec 40 minut w 180 C.

    7. Zalać gotową masę ciepłym mlekiem i włożyć do piekarnika na kolejne 7 minut.

    8. Poczekaj, aż ciastko całkowicie ostygnie, pokrój na kawałki i podawaj.