Oczywiście, zawsze można je będzie zjeść, ale sztuka gotowania kryje się właśnie w drobiazgach. Tylko prawdziwi profesjonaliści wiedzą, do czego lepiej podawać ziemniaki, jakiej wielkości powinny być i tak dalej.
Jak ugotować młode ziemniaki
Wybór ziemniaków
Wystarczy przestrzegać tych prostych zasad:
Obieranie ziemniaków
Bardzo młode ziemniaki należy obrać przed gotowaniem. Zeskrob skórkę nożem lub gąbką na mokro (oczywiście bez środków chemicznych).
Włóż do garnka z wodą, aby nie ściemniały. Ze względu na mały rozmiar nie trzeba je kroić. Niektórzy uważają, że takie ziemniaki są najsmaczniejsze.
Nieco starsze, ale jeszcze młode ziemniaki można gotować w mundurkach. Jeśli chcesz, możesz też trochę zeskrobać skórkę przed gotowaniem.
Młode ziemniaki można ugotować z różnymi dodatkami. Spójrzmy na niektóre z nich.
Młode ziemniaki ze śledziem
Przygotowanie:
Włóż obrane ziemniaki do garnka. Napełnij wodą o 1-2 palce powyżej ziemniaków. Postaw garnek na ogniu.
Po ugotowaniu dodaj sól i gotuj przez kolejne 15-20 minut na średnim ogniu. Poczekaj, aż ostygnie. Podawaj ze śledziem.
Młode ziemniaki z koperkiem
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj zgodnie z powyższym przepisem. Po ugotowaniu ziemniaki należy odcedzić. Dodaj masło, koperek i zmiażdżony czosnek.
Przykryj garnek pokrywką i dobrze wstrząśnij, żeby w ten sposób wymieszać składniki. Odstaw na około 15 minut i podawaj.
Przepis na pyszne ziemniaki Boulangère. To francuskie danie sprawi, że znów polubisz ziemniaki
Ziemniaki ugotowane w ten sposób są bardzo pyszne. Świetnie nadają się na lunch lub kolację
Niezwykle smaczna i pachnąca pieczeń w multicookerze. Prosto, smacznie i zdrowo