Jak ugotować bakłażan po koreańsku, by nie był gorzki

Pikantna przekąska, która nie zostawi obojętnym żadnego miłośnika bakłażana – to bakłażan po koreańsku.

Smak tego pikantnego dania bardzo się różni w zależności od tego, czy podaje się go na zimno, czy na gorąco.

Ogólnie rzecz biorąc, jest to zimna przekąska, ale wielu lubi jeść ją, nie czekając, aż ostygnie.

Składniki:

  • 500 g bakłażana,
  • 1 ostra papryka,
  • 1 papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • marchewka
  • pomidor
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka skrobi
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka ziaren sezamu.
  • Przygotowanie

    1 Umyj bakłażan i przytnij ogony. Pokrój warzywa w kostkę.

    2 Włóż bakłażan do głębokiej miski i gotuj przez 10 minut. Jest to konieczne, by bakłażan nie był gorzki. Ponadto w ten sposób zużywa się mniej oleju.

    3 Dodaj sól do bakłażana i zostaw na pół godziny. Następnie lekko odsącz, dodaj do bakłażana skrobię ziemniaczaną i sos sojowy.

    4 Pokrój cebulę na ćwiartki.

    5 Rozgrzej olej roślinny w rondlu, głębokiej patelni lub patelni z grubym dnem. Włóż cebulę do rozgrzanej patelni i poczekaj, aż stanie się przezroczysta.

    6 Pokrój marchewki na szerokie paski. Następnie dodaj je do cebuli i duś warzywa przez 5 minut na średnim ogniu.

    7 Pokrój ostrą paprykę na cienkie paski. Dodaj paprykę do warzyw na patelni i wszystko wymieszaj szpatułką.

    8 Po 3 minutach dodaj pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy.

    9 W razie potrzeby dodaj cukier, ocet i sól. Na koniec pokrój natkę pietruszki i zmiażdżony czosnek.

    10 Zdejmij z ognia i poczekaj, aż ostygnie, albo włóż do lodówki na godzinę lub dwie. Przed spożyciem posyp bakłażan po koreańsku ziarnami sezamu.

    Świeża i lekka sałatka z młodych cukinii

    Prosta sałatka na każdy dzień z rzodkiewką, ogórkiem i jabłkiem

    Lekka dietetyczna sałatka z kurczakiem i serem