Pikantna przekąska, która nie zostawi obojętnym żadnego miłośnika bakłażana – to bakłażan po koreańsku.
Smak tego pikantnego dania bardzo się różni w zależności od tego, czy podaje się go na zimno, czy na gorąco.
Ogólnie rzecz biorąc, jest to zimna przekąska, ale wielu lubi jeść ją, nie czekając, aż ostygnie.
Składniki:
Przygotowanie
1 Umyj bakłażan i przytnij ogony. Pokrój warzywa w kostkę.
2 Włóż bakłażan do głębokiej miski i gotuj przez 10 minut. Jest to konieczne, by bakłażan nie był gorzki. Ponadto w ten sposób zużywa się mniej oleju.
3 Dodaj sól do bakłażana i zostaw na pół godziny. Następnie lekko odsącz, dodaj do bakłażana skrobię ziemniaczaną i sos sojowy.
4 Pokrój cebulę na ćwiartki.
5 Rozgrzej olej roślinny w rondlu, głębokiej patelni lub patelni z grubym dnem. Włóż cebulę do rozgrzanej patelni i poczekaj, aż stanie się przezroczysta.
6 Pokrój marchewki na szerokie paski. Następnie dodaj je do cebuli i duś warzywa przez 5 minut na średnim ogniu.
7 Pokrój ostrą paprykę na cienkie paski. Dodaj paprykę do warzyw na patelni i wszystko wymieszaj szpatułką.
8 Po 3 minutach dodaj pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy.
9 W razie potrzeby dodaj cukier, ocet i sól. Na koniec pokrój natkę pietruszki i zmiażdżony czosnek.
10 Zdejmij z ognia i poczekaj, aż ostygnie, albo włóż do lodówki na godzinę lub dwie. Przed spożyciem posyp bakłażan po koreańsku ziarnami sezamu.
Świeża i lekka sałatka z młodych cukinii
Prosta sałatka na każdy dzień z rzodkiewką, ogórkiem i jabłkiem