Ten deser jest jednym z najpopularniejszych w kawiarniach, a także ma swoje własne święto.
Ciasto marchewkowe jest tak lubiane przez ludzi, że teraz 3 lutego w Stanach Zjednoczonych obchodzi się święto narodowe wszystkich cukierników i miłośników ciasta — Dzień Ciasta Marchewkowego.
Składniki:
Baza ciasta:
Mąka – 180 gr
Obrane marchewki – 200 gr
Jajko – 2 szt.
Cukier trzcinowy – 200 gr (można zastąpić zwykłym)
Orzechy włoskie – 60 gr
Rodzynki — do smaku
Olej słonecznikowy – 200 ml
Wanilia, cynamon – 1 łyżeczka
Mielony imbir, gałka muszkatołowa — szczypta
Proszek do pieczenia – 12 gr
Krem:
Cukier puder – 150 gr
Twaróg – 300 gr
Sok z cytryny – 1 łyżka
Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
Na początek nacieramy marchewki na drobnej tarce — najtrudniejszy etap gotowania, więc uważaj, aby nie zranić palców.
Zmiel orzechy włoskie nożem lub blenderem. Rodzynki, najlepiej lekkie, należy umyć w gorącej wodzie i wysuszyć.
Ciastko do gotowania: w głębokiej misce ubij cukier z olejem roślinnym i jajkami na jasną, puszystą pianę.
Dodać mąkę i proszek do pieczenia — wszystko wymieszać na gładką masę. Teraz dodaj przyprawy — cynamon, wanilię, imbir, gałkę muszkatołową i sól.
Sernik truskawkowy bez pieczenia. Najsmaczniejszy przepis na letni deser
To najcenniejsza rzecz. Britney Spears błyszczała na weselu w bieliźnie z brylantami