Dowiedz się, jak prawidłowo przechowywać banany i czy można je zamrozić.
Czego to ludzie nie wymyślą, przechowując banany, aby na długo zachowały świeżość. W lodówce, gdzie skórka szybko ciemnieje, w torbie, gdzie stają się przejrzałe. A gdzie należy przechowywać banany?
Powiesić owoce
Banany nie lubią ani zimna, ani bezpośredniego działania światła słonecznego, ani opakowań plastikowych, ani sąsiedztwa innych owoców.
Niedojrzałe owoce można przechowywać na półmisku w temperaturze pokojowej. Gdy tylko dojrzeją, przenosimy je w chłodne miejsce. Owijanie końcówek bananów folią spożywczą również przedłuża ich świeżość.
Najlepszym miejscem na przechowywanie żółtych bananów jest piwnica. Najważniejsze, żeby było ciemno, chłodno, a pomieszczenie było dobrze przewietrzane.
Owijamy końcówki bananów folią spożywczą i zawieszamy je na haczyku. Ta metoda przedłuży świeżość owoców nawet o dwa tygodnie.
Optymalna temperatura do przechowywania dojrzałych bananów wynosi 13-15 stopni, do dojrzewania — nie więcej niż 18 stopni.
Jak wpływa zamrażanie?
Banany można zamrozić. Co prawda, po rozmrażaniu stają się miękkie i bardziej nadają się do robienia koktajli, smoothie i ciast.
Aby prawidłowo zamrozić banany, należy:
Jak oczyścić kurczaka z antybiotyków oraz inne pytania na temat kurczaka