Eksperci opowiedzieli, co pozwala zrozumieć, że czekolada jest dobra i można ją bezpiecznie kupić.
Przede wszystkim jest to cena. Cukiernicy twierdzą, że wysokiej jakości tabliczki nie mogą być tanie, ponieważ masa kakaowa i masło kakaowe są dość drogie.
Często producenci chcą zaoszczędzić i zastępują te składniki olejem palmowym lub tłuszczem mlecznym. Tak więc powstaje produkt, który nie do końca można nazwać czekoladą.
Czasami kakao w produkcji tabliczek zastępuje soja. Zdaniem ekspertów, w tym przypadku taka czekolada nie zaszkodzi zdrowiu.
Jeszcze, jeżeli zawiera tłuszcze trans, grozi otyłością i zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a nawet raka.
Tabliczka dobrej czekolady ma połysk i przy łamaniu usłyszysz charakterystyczny trzask. Jeśli czekolada zawiera sztuczne dodatki, to przypomina bardziej plastelinę.
Ponadto czekolada mleczna i biała, wyprodukowana zgodnie z przepisami, zaczyna się topić w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza, a gorzka czekolada topi się w temperaturze 70 stopni.
Pyszna zapiekanka z kaszy gryczanej. Smacznie, aż palce lizać
Ogólne zasady idealnego śniadania. Herbata czy kawa
Robimy zapasy, albo jak w 3 godziny przygotować jedzenie na cały tydzień
Alan powiedział to prawie spokojnie. Jak coś, co już dawno dojrzało w nim, a teraz…
Przyjechałam do córki na urodziny wnuka. Michał skończył dziewięć lat. Wstałam rano, upiekłam ciasto z…
Mój mąż prosi mnie, abym przyjęła do naszego domu jego córkę z pierwszego małżeństwa. Ma…
„Mamo, nie mogę codziennie do ciebie przyjeżdżać. Mam własną rodzinę…” Te słowa Ola wypowiedziała kiedyś…
Od ponad 15 lat mieszkamy z mężem osobno. Już dawno wyjechałam do pracy, ponieważ wychowywanie…
Na tym filmie przedstawiono zabawną sytuację, w której znajduje się wiele zwierząt domowych, które otrzymują…