Eksperci opowiedzieli, co pozwala zrozumieć, że czekolada jest dobra i można ją bezpiecznie kupić.
Przede wszystkim jest to cena. Cukiernicy twierdzą, że wysokiej jakości tabliczki nie mogą być tanie, ponieważ masa kakaowa i masło kakaowe są dość drogie.
Często producenci chcą zaoszczędzić i zastępują te składniki olejem palmowym lub tłuszczem mlecznym. Tak więc powstaje produkt, który nie do końca można nazwać czekoladą.
Czasami kakao w produkcji tabliczek zastępuje soja. Zdaniem ekspertów, w tym przypadku taka czekolada nie zaszkodzi zdrowiu.
Jeszcze, jeżeli zawiera tłuszcze trans, grozi otyłością i zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a nawet raka.
Tabliczka dobrej czekolady ma połysk i przy łamaniu usłyszysz charakterystyczny trzask. Jeśli czekolada zawiera sztuczne dodatki, to przypomina bardziej plastelinę.
Ponadto czekolada mleczna i biała, wyprodukowana zgodnie z przepisami, zaczyna się topić w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza, a gorzka czekolada topi się w temperaturze 70 stopni.
Pyszna zapiekanka z kaszy gryczanej. Smacznie, aż palce lizać
Ogólne zasady idealnego śniadania. Herbata czy kawa
Robimy zapasy, albo jak w 3 godziny przygotować jedzenie na cały tydzień
Przez długi czas mieszkaliśmy z teściami i na początku naprawdę wierzyłam, że to tylko przejściowy…
Często pukała do moich drzwi. Zawsze nieśmiało, jakby przepraszała za sam fakt swojego istnienia. Najpierw…
Pracujemy razem. To brzmi dumnie, kiedy ktoś pyta, czym się zajmujemy. Wspólna firma, wspólne godziny,…
Zawsze byłam tą „rozsądną” córką. Tą, na którą można liczyć. Kiedy mama chorowała, to ja…
Przez całe życie byłam kobietą, która „daje radę”. Tak o mnie mówiono w rodzinie, w…
Przez całe życie powtarzałam sobie, że wszystko da się poukładać, jeśli tylko jest dobra wola.…