Dżem morelowo-pomarańczowy. Nowy wymiar dżemu z moreli

Przepis jest właściwie bardzo prosty, a dżem bardzo smaczny i aromatyczny.

Jest jednym z ulubionych w naszej rodzinie. Doskonały dodatek do herbaty, naleśników, placuszków…

A ciasta nadziewane takim dżemem są bardzo smaczne i aromatyczne.

Na 1 kg moreli potrzebujesz:

  • • Cukier – 800 g.
  • • Pomarańcza – 1 szt.
  • Wybierz twarde morele, najlepiej trochę niedojrzałe. Należy je dokładnie umyć, pokroić na połówki i usunąć pestki.

    Posypać cukrem, wstrząsnąć i odstawić na noc.

    Rano zmielić pomarańczę maszynką do mięsa (wstępnie zanurzyć ją w zimnej wodzie na 8 godzin, zmieniając wodę 2 razy, żeby usunąć gorycz ze skórki), ewentualne usunąć pestki i dodać do moreli.

    W tym czasie cukier prawie się rozpuścił i powstało dużo syropu.

    Dżem gotujemy trzy razy po 5 minut, za każdym razem doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszamy ogień i, mieszając, gotujemy.

    Po tym zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jeśli dodajemy cukier na noc, można go rano postawić na ogniu po raz pierwszy, wieczorem znów zagotować, a następnego ranka – zrobić to po raz ostatni.

    Po ostatnim zagotowaniu włożyć gorący dżem do wysterylizowanych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

    Z 3 kg moreli uzyskujemy 4 litry cudownego dżemu.

    Smacznego!

    Dżem jagodowy w pięć minut. Zachowujemy wszystkie witaminy i aromat

    Przepis na chrupiące i pikantne małosolne ogórki w słoiku

    Zauważyłeś to na kiszonych ogórkach? O tym powinna wiedzieć każda gospodynia