Delikatne ciasto śmietanowe do herbaty. Pyszne, az palce lizac

Ciasto śmietanowe wygląda i smakuje trochę jak cheesecake. Tyle że jest delikatniejsze, a do przygotowania używa się dość tanich składników.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g. mąki pszennej
  • 200 g. masła
  • 1 jajko
  • 100 g. cukru
  • 5 g. proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 4 jajka
  • 450 g. kwaśnej śmietany
  • 100 g. cukru
  • 4 g. cukru waniliowego
  • maliny lub inne jagody

Zaczynamy gotować:

Przesiej mąkę w miskę i zetrzyj w nią masło. Następnie wszystko wymieszaj ręcznie i dodaj cukier, proszek do pieczenia i jajko. Wszystko dobrze wymieszaj na gładką masę.

Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 50 minut.

Przełóż gotowe ciasto do formy.

Przygotuj nadzienie — połącz śmietanę, cukier waniliowy i jajka. Ubij wszystko na jednolitą masę za pomocą trzepaczki.

Rozłóż maliny lub inne jagody na cieście i wlej przygotowaną masę śmietanową.

Włóż ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 30 minut, a następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

Przepis na niezwykłą pizzę dla prawdziwych fanów sera, gdzie makaron z serem będzie podstawą

Wspaniałe danie z ziemniaków na patelni. Obfite, smaczne i gotowane w ciągu kilku minut

Ciasteczka na śmietanie w 10 minut! Ten przepis podbija swoją prostotą i doskonałym smakiem