Delikatne bułeczki po chłopsku. Przepyszne. Aksamitnie cienkie ciasto z grubą warstwą nadzienia ziemniaczanego. Zarówno ciasto, jak i nadzienie, są bardzo delikatne…
Składniki:
Do ciasta:
Do nadzienia:
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i gotować w osolonej wodzie do miękkości.
2. Zeszklić cebulę na maśle.
3. Ziemniaki odcedzić (część wody zostawić na ciasto) i rozgnieść.
4. Rozpuścić drożdże, cukier, sól w wodzie z gotowanych ziemniaków. Dodać 2 szklanki mąki i zagnieść miękkie, lepkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie dodać pozostałą mąkę i ponownie ugnieść.
5. Rada: Zamiast drożdży można użyć sody. Nie trzeba wtedy czekać na wyrośnięcie ciasta.
6. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek. Pociąć na kawałki i rozwałkować na krążki.
7. Na środku każdego krążka ułożyć jedną łyżkę nadzienia z czubkiem. Zalepić brzegi.
8. Odwróć bułeczkę zalepioną częścią do dołu i spłaszczyć do grubości 5-7 mm.
9. Smażyć bułeczki w dużej ilości rozgrzanego oleju, aż się zarumienią z obu stron. Przy pomocy ręcznika papierowego usunąć nadmiar oleju.
10. Podawać na gorąco ze śmietaną.
Łatwe i szybkie bułeczki z twarogiem na śniadanie! Ciasto bez drożdży w 5 minut
Prosty przepis na bułeczki z patelni. Miękkie, pyszne i dużo nadzienia w środku
Nie mogłam uwierzyć własnym uszom, gdy zadzwoniła do mnie córka. Jej głos brzmiał radośnie, podekscytowanie…
Myślałam, że urodziny męża będą po prostu kolejną rodzinną okazją, żeby się spotkać, posiedzieć razem,…
Od samego początku wiedziałam, że wchodzę w niełatwy układ. Nie dlatego, że mój mąż był…
Nigdy nie uważałam się za zazdrosną kobietę. Zawsze powtarzałam sobie, że zaufanie to fundament małżeństwa,…
Nigdy nie myślałem o tym, kto dostanie mieszkanie moich rodziców. Przez długie lata nawet nie…
Nigdy nie planowałam mieszkać na dworcu. A właśnie tak czasem czuję się we własnym mieszkaniu…