Delikatne bułeczki po chłopsku

Delikatne bułeczki po chłopsku. Przepyszne. Aksamitnie cienkie ciasto z grubą warstwą nadzienia ziemniaczanego. Zarówno ciasto, jak i nadzienie, są bardzo delikatne…

Składniki:

Do ciasta:

  • 1 szklanka ciepłej wody z gotowanych ziemniaków
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2,5 szklanki mąki
  • Do nadzienia:

  • 6-7 średnich ziemniaków
  • 2-3 cebule
  • 50 g masła
  • Sól, mielony czarny pieprz
  • Olej roślinny do smażenia.
  • Przygotowanie:

    1. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i gotować w osolonej wodzie do miękkości.

    2. Zeszklić cebulę na maśle.

    3. Ziemniaki odcedzić (część wody zostawić na ciasto) i rozgnieść.

    4. Rozpuścić drożdże, cukier, sól w wodzie z gotowanych ziemniaków. Dodać 2 szklanki mąki i zagnieść miękkie, lepkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie dodać pozostałą mąkę i ponownie ugnieść.

    5. Rada: Zamiast drożdży można użyć sody. Nie trzeba wtedy czekać na wyrośnięcie ciasta.

    6. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek. Pociąć na kawałki i rozwałkować na krążki.

    7. Na środku każdego krążka ułożyć jedną łyżkę nadzienia z czubkiem. Zalepić brzegi.

    8. Odwróć bułeczkę zalepioną częścią do dołu i spłaszczyć do grubości 5-7 mm.

    9. Smażyć bułeczki w dużej ilości rozgrzanego oleju, aż się zarumienią z obu stron. Przy pomocy ręcznika papierowego usunąć nadmiar oleju.

    10. Podawać na gorąco ze śmietaną.

    Ciasto domowe na bułeczki

    Łatwe i szybkie bułeczki z twarogiem na śniadanie! Ciasto bez drożdży w 5 minut

    Prosty przepis na bułeczki z patelni. Miękkie, pyszne i dużo nadzienia w środku