Bezsmakowe pomidory szklarniowe mogą przywrócić przyjemny smak.
Każdy ogrodnik, który uprawia pomidory, dąży do uzyskania dobrych zbiorów pysznych i pachnących owoców.
Ale nie zawsze najbardziej produktywne pomidory są tak słodkie, jak byśmy chcieli.
Czasami pomidory rosnące na otwartym terenie są znacznie smaczniejsze niż te rosnące w szklarniach. Dlaczego to się dzieje?
Owoce pomidora mają bardzo bogaty skład. Zawierają cukry: glukozę i fruktozę; kwasy organiczne: szczawiowy, cytrynowy, bursztynowy, jabłkowy, winowy; błonnik, pektyny, karotenoidy oraz witaminy: C, B1, B2, B3, B5, B6, E, K, H i PP, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, cynk, żelazo, chlor i siarka, jod, fosfor. Im więcej cukrów i mniej kwasu w owocach, tym będą słodsze.
Kwasy znajdują się głównie w płynie nasiennym. Dlatego najpierw słodsze rosną te owoce, które mają mniej nasion i więcej suchej masy. A to oczywiście zależy od odmiany.
Oprócz odmiany, smak pomidorów zależy od warunków pogodowych i technik rolniczych. Przyjrzyjmy się bliżej, na co zwracać uwagę podczas uprawy pomidorów, aby uzyskać słodsze owoce.
Światło słoneczne
Pomidory to rośliny kochające światło, więc owoce, które rosną i dojrzewają w nasłonecznionym miejscu, będą słodsze. Pomidory powinny być na słońcu przez co najmniej 8 godzin dziennie. Jeśli podczas dojrzewania owoców jest pochmurna i deszczowa pogoda, wzrasta prawdopodobieństwo uprawy niezbyt smacznych pomidorów.
W szklarniach pomidory często otrzymują niewystarczające światło słoneczne. Po pierwsze, wielu ogrodników, ze względu na oszczędność miejsca, zbyt gęste sadzenie, nie usuwa nadmiaru pędów, mając nadzieję na więcej owoców. W rezultacie pomidory dojrzewają dłużej i częściej chorują, ponieważ krzaki są słabo wentylowane i zacieniają się nawzajem.
Dodatkowo na komórkowy poliwęglan nakładana jest powłoka ochronna przed promieniowaniem UV, która zabezpiecza materiał przed zniszczeniem. Jest to niewątpliwie ważny aspekt, który pozwala przedłużyć żywotność poliwęglanu.
Dodatkowo przy słonecznej pogodzie powłoka ta chroni pomidory przed oparzeniami słonecznymi, które czasami mogą pojawić się podczas sadzenia nieutwardzonych i niewzmocnionych sadzonek. Ale w każdym razie widmo światła w szklarni znacznie różni się od ulicy.
A biorąc pod uwagę fakt, że na ścianach dowolnej powłoki szklarni, dopóki owoce nie dojrzeją, spadają krople środków do obróbki pomidorów, przepuszczalność światła zanieczyszczonego poliwęglanu i innych powłok zmniejsza się 2-3 razy, co nie może ale wpływa na smak pomidorów. Dlatego, jeśli pozwala na to sadzenie, pożądane jest kilkakrotne mycie osłony szklarni wewnątrz i na zewnątrz w ciągu sezonu.
Odżywianie roślin
Prawidłowe odżywianie może stymulować akumulację cukrów w owocach. Jeśli na początku sezonu wegetacyjnego, gdy pędy i liście aktywnie rosną, azot odgrywa ważną rolę w rozwoju roślin, to w okresie kwitnienia i owocowania pomidory potrzebują więcej fosforu i potasu.
Fosfor
Fosfor odpowiada za rozwój systemu korzeniowego, zwiększa odporność roślin na niskie temperatury, suszę, ale jego głównym zadaniem jest pobudzenie roślin kwitnących. Fosfor zawarty jest w złożonych białkach, uczestniczy w budowie komórek i przyspiesza powstawanie owoców. Dlatego bez wystarczającej ilości fosforu uzyskanie plonów wysokiej jakości jest niemożliwe.
Potas
Potas odgrywa ważną rolę w tworzeniu węglowodanów, pomaga roślinom przyswajać azot, dwutlenek węgla, sprzyja odporności na niekorzystne warunki, uczestniczy w metabolizmie białek i znacząco wpływa na smak owoców.
Wiedząc o tym, wielu ogrodników karmi pomidory podczas dojrzewania owoców naparem popiołu drzewnego, o którym wiadomo, że zawiera duże ilości fosforu i potasu, a także wapń, magnez, żelazo, siarkę, krzem, bor, mangan itp. Ale skład popiół w dużej mierze zależy od rodzaju spalanych surowców.
Na przykład w popiele z płonących winorośli, ziemniaków, suchej trawy znajduje się dużo potasu. Ogólnie rzecz biorąc, podczas spalania młodych gałęzi, w popiele znajduje się znacznie więcej składników odżywczych niż w popiele pozostałym po spaleniu starego drewna.
Do nawożenia roślin nie należy używać popiołu ze spalania odpadów domowych, druków papierowych (zwłaszcza kolorowych magazynów) oraz drewna powlekanego. Jeśli nie masz pewności co do składu popiołu, nie używaj go na ziemi.
Stosowanie profesjonalnych nawozów daje nam pewność, że dostarczamy naszym roślinom kompletne odżywienie.
Po drugie, aby zmniejszyć parowanie wilgoci, pożądane jest mulczowanie ziemi wokół krzaków. Zastosowanie organicznej ściółki (trawa, słoma, kompost, torf) nie tylko uchroni glebę przed wysychaniem i wahaniami temperatury, ale także poprawi jej strukturę. Pod grubą warstwą ściółki organicznej dobrze czują się robaki i inne organizmy zamieszkujące glebę, które stopniowo przetwarzają materię organiczną, poprawiając w ten sposób żyzność gleby. Szczególnie ważne jest, aby mulczować glebę w szklarni, jeśli zawiera dużo piasku i szybko spływa woda.
Staraj się nie przesuszać warstwy gleby w szklarni, w której znajdują się korzenie, ponieważ wpływa to negatywnie na wielkość owoców i ich smak.
Formacja krzewów
Duża ilość pędów bocznych hamuje dojrzewanie owoców i powoduje pogrubienie krzewu. W rezultacie pomidory otrzymują mniej światła słonecznego i składników odżywczych, stają się mniejsze i pozbawione smaku. Na przykład, jeśli pomidor o dużych owocach wyrośnie na pięć łodyg, nie otrzymasz dużych i słodkich pomidorów, które odpowiadają określonej odmianie.
Dlatego przez cały sezon okresowo sprawdzaj krzaki i usuwaj pasierbów w odpowiednim czasie. A w sierpniu przycinaj wierzchołki wysokich krzewów, aby wszystkie siły roślin poszły na formowanie owoców, a nie zielonej masy. Pomidory dojrzewające we wrześniu-październiku nie będą już tak słodkie jak te dojrzewające latem.
Doszliśmy więc do wniosku, że nie tylko smak pomidora zależy od odmiany, ale także od warunków uprawy. Właściwie pielęgnuj pomidory, podlewaj i nakarm je na czas, chroń przed chorobami i szkodnikami, a wtedy rośliny podziękują Ci pysznymi owocami.
Fryzjerzy potrafili uspokoić niezadowolonego klienta i zasłynęli w całym Internecie
Niezwykłe wideo. Noc nagle zamieniła się w dzień, gdy po niebie przeleciał meteor
W Polsce ruszyły masowe szczepienia w aptekach. Co warto wiedzieć