Ciasto według tego przepisu zawsze wychodzi smaczne i puszyste.
Składniki:
Ciasto:
Jak zrobić domowe ciasto:
1. Do ciepłego mleka dodaj 1 łyżkę cukru, drożdże i trochę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Następnie wlej do ciasta jajka, ubite z cukrem i solą. Dodaj pozostałą mąkę. Zagnieć, stopniowo dodając roztopione masło, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleić do rąk.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie należy go zagnieść jeszcze 3 razy.
3. Podzielić ciasto, które wyrosło, na części, ponownie odstawić do wyrośnięcia, uformować bułeczki, po 10 minutach posmarować je roztrzepanym żółtkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Smacznego!
Łatwe i szybkie bułeczki z twarogiem na śniadanie! Ciasto bez drożdży w 5 minut
Prosty przepis na bułeczki z patelni. Miękkie, pyszne i dużo nadzienia w środku
Puszyste bułeczki ze szczypiorkiem. Doskonały dodatek do zupy lub bulionu