Ciasteczka z dżemem na szybko

Pyszne, miękkie i kruche ciasteczka przygotowuje się prosto i szybko, nawet jeśli wpadli niespodziewani goście.

Będziesz potrzebować następujących składników:

  • mąka pszenna 350 g;
  • masło 120 g (schłodzone);
  • śmietana 100 g;
  • 1 jajko;
  • cukier 50 g;
  • 0,25 łyżeczki sody;
  • 0,25 łyżeczki soli;
  • dżem do nadzienia;
  • Przygotowanie ciastek krok po kroku:

    1 Mąkę przesiej. Zetrzyj schłodzone masło na tarce i rozetrzyj oba składniki ręcznie w kruchą masę.

    2 W osobnej misce ubij jajko trzepaczką, dodaj śmietanę i cukier, kontynuując ubijanie, aż na powierzchni pojawią się bąbelki.

    3 Do mieszaniny dodaj sól i sodę.

    4 Pozostaje tylko wymieszać płyn z kruchą masą, najpierw łyżką, a następnie zagnieść rękami na stole lekko przyprószonym mąką.

    5 Gotowe ciasto odstaw na 10 minut, a następnie podziel na dwie części. Z każdej z nich rozwałkuj prostokąt o grubości około 1/3 centymetra. Następnie wytnij 5-centymetrowe kwadraty i połóż trochę dżemu na środku każdego.

    6 Ważne: rzadkie dżemy lub konfitury można zagęścić mąką, lub skrobią. Ciasteczka wychodzą bardzo smaczne z dżemem pomarańczowym.

    7 Połącz ciasto na pół po przekątnej i ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej silikonową matą, posmarowaną masłem lub posypaną mąką.

    8 Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10 minut, aż do uzyskania lekko złocistego koloru.

    9 Delikatne i smaczne ciasteczka wychodzą bardzo aromatyczne. Ciasteczka można posypać cukrem.

    Przepis na szybkie i puszyste ciasteczka francuskie na kefirze

    Ciasteczka na śmietanie w 10 minut! Ten przepis podbija swoją prostotą i doskonałym smakiem

    Chrupiące, pachnące wiedeńskie ciasteczka, wspaniałe domowe ciasto. Dzieci będą zachwycone