Pyszne, miękkie i kruche ciasteczka przygotowuje się prosto i szybko, nawet jeśli wpadli niespodziewani goście.
Będziesz potrzebować następujących składników:
Przygotowanie ciastek krok po kroku:
1 Mąkę przesiej. Zetrzyj schłodzone masło na tarce i rozetrzyj oba składniki ręcznie w kruchą masę.
2 W osobnej misce ubij jajko trzepaczką, dodaj śmietanę i cukier, kontynuując ubijanie, aż na powierzchni pojawią się bąbelki.
3 Do mieszaniny dodaj sól i sodę.
4 Pozostaje tylko wymieszać płyn z kruchą masą, najpierw łyżką, a następnie zagnieść rękami na stole lekko przyprószonym mąką.
5 Gotowe ciasto odstaw na 10 minut, a następnie podziel na dwie części. Z każdej z nich rozwałkuj prostokąt o grubości około 1/3 centymetra. Następnie wytnij 5-centymetrowe kwadraty i połóż trochę dżemu na środku każdego.
6 Ważne: rzadkie dżemy lub konfitury można zagęścić mąką, lub skrobią. Ciasteczka wychodzą bardzo smaczne z dżemem pomarańczowym.
7 Połącz ciasto na pół po przekątnej i ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej silikonową matą, posmarowaną masłem lub posypaną mąką.
8 Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10 minut, aż do uzyskania lekko złocistego koloru.
9 Delikatne i smaczne ciasteczka wychodzą bardzo aromatyczne. Ciasteczka można posypać cukrem.
Przepis na szybkie i puszyste ciasteczka francuskie na kefirze
Ciasteczka na śmietanie w 10 minut! Ten przepis podbija swoją prostotą i doskonałym smakiem
Chrupiące, pachnące wiedeńskie ciasteczka, wspaniałe domowe ciasto. Dzieci będą zachwycone