Bardzo smaczny i prosty chlebek z patelni na kefirze

Dziś ugotujemy prosty, ale bardzo smaczny chlebek. Będziesz potrzebował minimum składników. Podstawowym jego składnikiem jest kefir.

Składniki:

  • 200 g kefiru
  • 300-350 g mąki
  • 50 g śmietany
  • 60-80 g oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Cukier, sól – do smaku
  • Olej roślinny do smażenia.
  • Przepis:

    1 Połączamy kefir, śmietanę i olej roślinny w misce. Następnie dodajemy sól i cukier do smaku. Jeśli chlebek ma być słony, wystarczy 0,5 łyżeczki soli. A jeśli ma być słodki, dodaj łyżkę cukru. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

    2 Dodajemy do mąki proszek do pieczenia i przesiewamy ją przez sito. Następnie połączamy mąkę z pozostałymi składnikami i ugniatamy miękkie, lekko lepkie ciasto.

    Nie przesadzamy z mąką, w przeciwnym razie chlebek może okazać się twardy. Przykrywamy gotowe ciasto ręcznikiem kuchennym i zostawiamy na 10 minut.

    3 Następnie przenosimy ciasto na stolnicę, posypaną mąką, i jeszcze trochę wyrabiamy. Dzielimy ciasto na kilka części. Jeden kawałek to jeden chlebek. Z tej ilości ciasta otrzymujemy cztery płaskie chlebki o średnicy 26 centymetrów.

    4 Ciasto jest tak miękkie, że nie trzeba go rozwałkowywać. Można to łatwo zrobić palcami.

    Wykładamy ciasto na rozgrzaną, posmarowaną olejem roślinnym patelnię. Smażymy chlebki na złoty kolor.
    Nawet następnego dnia będą tak miękkie, jak zaraz po ugotowaniu.

    Pyszny przepis na czak-czaka. Chrupiący i łatwy w przygotowaniu

    Dziesięć sprawdzonych sposobów na schłodzenie gorącej herbaty

    Jak ugotować bakłażan po koreańsku, by nie był gorzki