Proponujemy przygotować bardzo smaczny i lekki deser, który przypomni ci smak dzieciństwa.
Jak już pewnie zgadłeś, chodzi oczywiście o ptasie mleczko. Jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach!
Niezbędne składniki:
Zaczynamy gotować:
1. Najpierw należy rozpuścić żelatynę. Aby to zrobić, weź miskę i zalej żelatynę mlekiem (100 ml) o temperaturze pokojowej.
2. Weź głębokie naczynie i połącz pół litra śmietany i pół szklanki cukru. Ubijaj mikserem do uzyskania gęstej konsystencji.
3. Wsyp kakao, wlej 200 ml mleka i kontynuuj ubijanie.
4. Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej i wlej do śmietany. Ubijaj na jednolitą masę.
5. Wyłóż formę folią i wylej połowę masy. Włóż do lodówki na pół godziny.
6. Z drugą warstwą zrób to samo, ale bez dodawania kakao — warstwa powinna być biała.
7. Wlej białą masę i znów włóż do lodówki, aż do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!
Niesamowity turecki deser cytrynowy. Wszyscy będą zachwyceni
Przepis na pyszne ciasto z suszonymi śliwkami i orzechami bez pieczenia