Granica między niemieckojęzyczną i francuskojęzyczną częścią Szwajcarii jest przez mieszkańców żartobliwie nazywana Röstigraben, co po niemiecku oznacza „fosa Rösti”.
Nazwa pochodzi od potrawy rösti, która służy tu jako symbol, wskazując na kulturowe sprzeczności obu części i różnice w ich regionalnych tradycjach kulinarnych.
W dawnych czasach smażone tarte ziemniaki jadano tylko w niemieckiej części kraju. Obecnie rösti zajadają się smakosze w całej Szwajcarii.
Składniki:
1. Ustaw piekarnik na tryb konwekcyjny i rozgrzej go do 190°C. Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój najpierw wzdłuż na plasterki o grubości 1-2 mm. Ułóż plasterki w stosy.
2. Ułożone plasterki pokrój w cienką słomkę o szerokości około 1 mm. Zalej słomkę zimną wodą i opłucz nadmiar skrobi.
3. Osusz ziemniaki czystą ściereczką kuchenną lub ręcznikiem papierowym. W rondelku rozpuść masło.
4. W dużej misce wymieszaj osuszone ziemniaki z roztopionym masłem i solą.
5. Uwaga: jeśli rösti ma być smażone nie od razu, sól należy dodać bezpośrednio przed smażeniem.
6. Rozgrzej patelnię nieprzywierającą na średnim ogniu. Jak tylko się rozgrzeje, wyłóż ziemniaki. Smaż przez około 5 minut na złoty kolor.
7. Wstaw patelnię w piekarniku i piecz rösti przez 10-15 minut, a następnie delikatnie odwróć. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut.
8. Uwaga: bez konwekcji pieczenie potrwa trochę dłużej. Kieruj się kolorem górnej części: kiedy zrobi się lekko złocista, czas odwrócić rösti. Gotowe rösti powinny mieć złoty kolor z obu stron.
9. Nie jest to konieczne, ale jeśli chcesz uzyskać chrupiącą skórkę, rösti należy położyć na ruszcie umieszczonym na blasze i wstawić do piekarnika tak. Piec przez 5 minut.
10. Po upieczeniu rösti należy odstawić na około 5 minut. Następnie można pokroić na porcje. Podawać ze śmietaną lub crème fraîche i szczypiorkiem.
Hiszpańska Tortilla. Ziemniaki są o wiele smaczniejsze niż frytki i puree
Jak ugotować młode ziemniaki? Błędy podczas gotowania młodych ziemniaków