Ciasto domowe na bułeczki

Ciasto według tego przepisu zawsze wychodzi smaczne i puszyste.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 kg mąki
  • 2 saszetki drożdży
  • 3 szklanki mleka / wody
  • 8-10 łyżek cukru
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • 3 łyżeczki soli
  • Dowolne nadzienie
  • Jak zrobić domowe ciasto:

    1. Do ciepłego mleka dodaj 1 łyżkę cukru, drożdże i trochę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    2. Następnie wlej do ciasta jajka, ubite z cukrem i solą. Dodaj pozostałą mąkę. Zagnieć, stopniowo dodając roztopione masło, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleić do rąk.

    Gotowe ciasto przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie należy go zagnieść jeszcze 3 razy.

    3. Podzielić ciasto, które wyrosło, na części, ponownie odstawić do wyrośnięcia, uformować bułeczki, po 10 minutach posmarować je roztrzepanym żółtkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

    Smacznego!

    Łatwe i szybkie bułeczki z twarogiem na śniadanie! Ciasto bez drożdży w 5 minut

    Prosty przepis na bułeczki z patelni. Miękkie, pyszne i dużo nadzienia w środku

    Puszyste bułeczki ze szczypiorkiem. Doskonały dodatek do zupy lub bulionu