Ten narodowy ormiański przysmak jest dość znany. Przypomina ciasto francuskie lub bułeczki ze słodkim nadzieniem.
Podczas gotowania gata jest krojona na małe kawałki, dlatego zaczęto nazywać ją ciasteczkami.
Wychodzi bardzo smaczna, miękka i krucha. Ciastka nawet po kilku dniach zachowują doskonały smak i kruchość. Polecam wszystkim.
Niezbędne składniki:
Do nadzienia:
Zabieramy się za gotowanie:
1. Najpierw mąkę przesiej do osobnego pojemnika i zetrzyj schłodzoną margarynę na tarce z grubymi otworami.
2. Dodaj kefir i sodę, zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
3. Następnie podziel go na dwie równe części i włóż do lodówki na kilka godzin.
4. Aby przygotowywać nadzienia wsyp cukier do osobnego naczynia. Dodaj jajko i dobrze wymieszaj.
5. Następnie wlej ciepłe stopione masło. Wszystko ponownie wymieszaj i dodaj mąkę. W efekcie powinniśmy uzyskać nadzienie o gęstej konsystencji. Rozdziel go również na dwie części i włóż do zamrażarki na 60 minut.
6. Po upływie wymaganego czasu rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości co najmniej 3 mm.
7. Następnie zetrzyj na grubej tarce przygotowane nadzienie. Rozprowadź równomiernie na powierzchni ciasta.
8. Zwiń w roladę i pokrój na małe kawałki. Rozłóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-25 minut.
Smacznego!
Prosty przepis na ulubione profiterolki
W życiu wszystko się zdarza. Każdy może potrzebować pomocy
Pyszne kruche ciasto bez proszku do pieczenia. Szybki i łatwy przepis