Składniki:
Sos:
Przygotowanie:
1. Obieramy bakłażany, jak pokazano na zdjęciu.
2. Z jednej strony wykonujemy głębokie podłużne nacięcie i zalewamy osoloną wodą na 30 minut, aby lekko zmiękły, a także, by pozbyć się goryczy z bakłażana.
3. Następnie osuszamy i smarujemy je ze wszystkich stron olejem roślinnym.
4. Umieszczamy bakłażany na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem, najlepiej nacięciem do góry.
5. Piec aż zmiękną w temperaturze 180° C.
6. Farsz: drobno siekamy cebulę i czosnek. Smażymy do miękkości.
7. Dodajemy paprykę pokrojoną w małe paski i posiekaną natkę pietruszki.
8. Na patelnię wykładamy mięso mielone, dodajemy sól, pieprz i smażymy, aż stanie się białe.
9. Wyjmujemy bakłażany z piekarnika i za pomocą łyżki i noża robimy miejsce na farsz.
10. Lekko posypujemy cukrem środek.
11. Napełniamy farszem i dekorujemy kawałkami pomidora i słodkiej papryki.
12. Koncentrat pomidorowy rozcieńczamy wodą i wlewamy do blachy do pieczenia.
13. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 20-30 minut.
Smacznego!
Chrupiące bakłażany z pomidorami i kolendrą. Uzależniają do pierwszego kęsa
Przepis na pyszne ciasto francuskie w 10 minut. Nie kupuję już go w sklepie