Przepis na kapustę marynowaną na ostro

Chrupiąca i ostra!

Kapusta marynowana jest nieco łatwiejsza w przygotowaniu niż kiszona. Jednak czasami chce się, by była bardziej ostra.

Odrobina ostrej papryki zapewni doskonały smak. Ponadto, aby przygotować taką przekąskę, w razie potrzeby możesz użyć buraków, selera i czosnku.

Niezbędne składniki:

  • 2 kg kapusty
  • 4 marchewki
  • 1 litr wody
  • 0,5 szklanki octu (9%)
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
  • 40 g soli
  • 100 g cukru
  • 4 liście laurowe
  • 1 papryczka chili
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 suszonych goździków
  • 1 Umyj kapustę i posiekaj jak zwykle. Zetrzyj marchewkę na grubej tarce. Pokrój ostrą papryczkę i czosnek na małe kawałki.

    2 Teraz przygotuj marynatę. Wlej wodę do odpowiedniego naczynia. Następnie dodaj liście laurowe, goździki, ziele angielskie, sól i cukier.

    3 Postaw na ogniu i zagotuj. Następnie odstaw do ostygnięcia. Po całkowitym ostygnięciu marynaty wlej do niej ocet i olej słonecznikowy.

    4 Wymieszaj kapustę z papryczką i czosnkiem i włóż do wygodnego naczynia. Następnie zalej kapustę gotową marynatą.

    5 Na wierzch połóż obciążnik do kiszenia kapusty i włóż do lodówki.

    6 Po upływie doby możesz delektować się ostrym smakiem marynowanej kapusty.

    Jak prawidłowo sadzić i uprawiać kapustę, aby uzyskać zdrowe i obfite plony

    Sprawdzony sposób na uprawę pomidorów. Jeszcze nigdy nie zawiódł

    Kilka sposobów na używanie obieraczki do warzyw. Od dziś jej używanie będę zupełnie inaczej