Przepyszne mięso zapiekane w piekarniku. Sekret tkwi w specjalnej marynacie

Gotowanie żeberek wieprzowych według proponowanego przepisu to sprawdzony sposób nie tylko na sprawienie przyjemności domownikom, ale także na zaskoczenie gości pysznym i sycącym daniem.

Jednak w ten sposób można marynować absolutnie każde mięso: zarówno mięso z kością, jak i bez kości ma nieporównywalny smak.

Aby przygotować danie, będziesz potrzebować:

  • Żeberka: 1,5 kg.
  • Cebula: 4-5 szt. (średnie).
  • Miód: 1 łyżka.
  • Musztarda rosyjska: 1 łyżka.
  • Musztarda francuska: 1 łyżka.
  • Sos barbecue: 3 łyżki.
  • Sos sojowy: 6 łyżek.
  • Olej słonecznikowy: 3 łyżki.
  • Sól i przyprawy do smaku.
  • Przygotowanie marynaty:

    1 Wymieszaj musztardę rosyjską i francuską z sosem sojowym w głębokiej misce.

    2 Dodaj sos barbecue, miód i olej słonecznikowy. Na tym etapie ważne jest całkowite rozpuszczenie miodu. Dopraw solą i pieprzem.

    3 Zrób w mięsie nacięcia. Jeśli są to żeberka, najlepszym rozwiązaniem jest wykonanie cięć między nimi. Nie ma potrzeby całkowitego odcinania mięsa od kości!

    4 Następnie mięso włóż do marynaty nacięciem do dołu. Ważne jest, aby marynata całkowicie pokryła zarówno mięso, jak i kości. Naczynie przykryj pokrywką lub folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.

    Jak przygotować mięso do pieczenia

    1 Obierz cebulę i pokrój w cienkie krążki. Stanie się ona poduszką dla mięsa w rękawie do pieczenia. Rozłóż cebulę, a na niej marynowane mięso. Polej obficie marynatą. Możesz wykorzystać połowę gotowej marynaty.

    2 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw mięso w rękawie do piekarnika na 45 minut. Po upływie określonego czasu należy otworzyć rękaw, zrobić nacięcie z góry, ponownie polać mięso marynatą i włożyć do piekarnika. Po 20 minutach sprawdź gotowość. W razie potrzeby przedłuż czas gotowania.

    Kiedy mam już dość kotletów, biorę mięso mielone, ziemniaki i cebulę i gotuję obiad dla całej rodziny

    Jak prawidłowo zamrażać i rozmrażać mielone mięso. Сo jest głównym sekretem

    Przepis na świąteczną sałatkę „Ukochany mąż”