Przepis na szybkie i puszyste ciasteczka francuskie na kefirze

Ze względu na to, że do gotowania używa się kefiru, ciasteczka wychodzą puszyste i niesamowicie smaczne.

Wszystkie produkty, niezbędne do ich przygotowania są zawsze pod ręką.

Do ciasta będziesz potrzebować następujących składników:

  • kilka szczypt soli;
  • 0,5 kg mąki;
  • kefir nie więcej niż 250 ml;
  • 250 g masła.
  • Do kruszonki będziesz potrzebować następujących składników:

  • cukier 150 g;
  • masło 150 g;
  • wanilina na końcu noża;
  • 120 g mąki.
  • Przygotowanie:

    1 Ważne jest, aby masło zostało uprzednio schłodzone, by można je było zetrzeć. Dodaj starte masło do przesianej mąki. Wszystko włóż do dość głębokiej miski.

    2 Dodaj kefir, sól i zagnieć ciasto. Gdy będzie gotowe, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

    W międzyczasie przygotuj kruszonkę:

    1 Wymieszaj wszystkie wymienione składniki i rozetrzyj, aż utworzą się grudki. Włóż do lodówki.
    Przygotowanie ciastek:

    2 Wyjmij ciasto z lodówki i ugniataj ręcznie. Wszystko należy robić delikatnie. Uformuj długi wałek i pokrój na sześć równych części.

    3 Rozwałkuj je w paski o grubości nie większej niż 2 mm.

    4 Posyp każdy pasek kruszonką, oprócz jednego. Umieść paski jeden na drugim.

    5 Wyrównaj krawędzie nożem i pokrój na równe części.

    6 Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby smarowania papieru tłuszczem.

    7 Pieczemy ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 40 minut, aż zostaną pokryte złotą skórką. Może to nastąpić po 30 minutach. Nie przesuszaj ciasteczek.

    8 Gotowe ciasteczka posyp cukrem pudrem.

    Przepis na świąteczną sałatkę „Ukochany mąż”

    Szybki i łatwy przepis na przepyszne ciasto wiśniowe

    Dwóch młodych mężczyzn pomogło byłej nauczycielce i odmieniło jej życie