Przepis na cheesecake ze skondensowanym mlekiem bez pieczenia

Dzięki temu przepisowi możesz zrobić deser bez pieczenia. Wychodzi niesamowicie smaczny i delikatny.

Składniki:

  • Ciasteczka – 300 g;
  • Śmietana (20% tłuszczu) – 450 g;
  • Mleko skondensowane – 300 g;
  • Masło – 100 g (roztopione);
  • Żelatyna – 10 g;
  • Schłodzona przegotowana woda – ¾ szklanki.
  • Gotowanie krok po kroku:

    1 Pamiętaj, aby wcześniej roztopić masło i zagotować wodę, by ostygła.

    2 Weź regulowany pierścień do pieczenia i wyłóż go pergaminem.

    3 Pokrusz ciasteczka i wymieszaj je z roztopionym masłem. Masa ma być niezbyt tłusta, ale też nie sucha.

    4 Równomiernie ułóż masę z masła i ciasteczek w formie i dokładnie uszczelnij. Włóż do lodówki na pół godziny.

    5 W międzyczasie zalej żelatynę wodą i odstaw na 10 minut.

    6 Połącz śmietanę ze skondensowanym mlekiem i wymieszaj.

    7 Spęcznioną żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej i wlej cienkim strumieniem do masy śmietanowej, ciągle mieszając.

    8 Następnie wlej słodką masę do formy i włóż do lodówki na kilka godzin.

    9 Opcjonalnie można dodać świeżą żurawinę lub posypać startą czekoladą.

    Pyszne ciasto czekoladowe „Spartak”. Raz, dwa, trzy i gotowe

    Eklery lepsze są domowe niż w cukierniach. Najważniejsze to dobry przepis

    Pyszna i delikatna twarogowa zapiekanka według naszego rodzinnego przepisu