Moja mama zawsze wkłada cebulę do zamrażarki.
Dowiedziałam się, dlaczego i zaczęłam robić to samo.
Kilkanaście przydatnych lifehacków.
1. Przeszkadza ci ostry zapach podczas krojenia cebuli?
Aby nie podrażniał oczu, wystarczy włożyć cebulę tylko na 10 minut do zamrażarki.
2. Aby woda podczas gotowania nie wylewała się z garnka, wystarczy położyć na niego drewnianą łopatkę.
3. Lekko zwiędły i niechrupiący seler, a także marchew, można łatwo reanimować. Wystarczy zamoczyć je na krótko w lodowatej wodzie, do której należy również włożyć połówkę surowego ziemniaka. Dzięki temu warzywa odzyskają świeżość.
4. Jeśli butelkę wina musującego nie udało się wypić od razu, a wszystkie bąbelki wyparowały, trzeba wrzucić do niej kilka rodzynek. Efekt będzie zaskakujący.
5. Aby sól nie zbrylała się, dodaj kilka ziaren ryżu do solniczki, które wchłoną nadmiar wilgoci.
6. Jeśli kluski, wyrobione w domu, okazały się twarde i nawet podczas gotowania ciasto nie mięknie, w trakcie gotowania należy dolać do wrzątku niewielką porcję zimnej wody.
7. Aby podczas obierania nie oderwać połowy jajka ze skorupką, należy najpierw skropić wodę sokiem z cytryny lub wrzucić do niej odrobinę sody.
8. Latwy, a jednocześnie oryginalny deser dla maluchów można przygotować w bardzo prosty sposób — gęsty jogurt wyciskamy małymi porcjami ze strzykawki cukierniczej na pergamin i wkładamy do zamrażarki na godzinę.
9. Ser pozostanie świeży, jeśli nie będzie przechowywany w torebce plastikowej, lecz w papierze.
10. Aby zapobiec szybkiemu wysychaniu sera i zachować jego świeżość, należy posmarować odciętą część masłem lub zwykłą margaryną.
11. Plastikowa słomka do napojów bardzo łatwo pomoże usunąć szypułki z truskawek.
12. Zamiast jajka do ciasta można włożyć pół banana — to będzie świetna alternatywa.
13. Przesolony barszcz można łatwo uratować, jeśli włożymy do niego trochę surowych ziemniaków, które wchłoną nadmiar soli, a następnie wyjmiemy je przed podaniem. Jeśli nadal jest dużo soli, możesz wrzucić do barszczu łyżeczkę cukru.
Gdzie i jak przechowywać banany? Podstawowe zasady
Jak prawidłowo zamrażać i rozmrażać mielone mięso. Сo jest głównym sekretem
Najlepsze i najgorsze miejsca na ukrycie pieniędzy w mieszkaniu