Pyszny przepis na czak-czaka. Chrupiący i łatwy w przygotowaniu

Składniki:

Do ciasta:

  • Ciepła woda – 100 ml
  • Masło – 50 g
  • Śmietana – 2 łyżki
  • Żółtka – 2 szt
  • Sól – 1/3 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • Mąka – 350 – 400 g
  • Do syropu:

  • Cukier – 200 g
  • Woda – 80 ml
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • Olej roślinny do smażenia.
  • Przygotowanie:

    1. Wlej do miski 100 ml ciepłej wody, dodaj 50 g zmiękczonego masła, 2 łyżki śmietany, 2 żółtka, 1/3 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Dokładnie wymieszaj i dodaj 350 g przesianej mąki. Zagnieć ciasto, wyrabiaj, aż stanie się miękkie, elastyczne i przestanie się kleić do rąk. Włóż do lodówki na 30 minut.

    2. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 2 części, rozwałkuj cienką warstwę, posyp lekko mąką i za pomocą szklanki powycinaj kółka.

    3. Następnie posyp stolnicę niewielką ilością mąki, umieść na niej jedno kółko, posyp mąką, posmaruj pośrodku wodą i wyłóż w ten sposób jeszcze 5 kółek. Weź drewniany szpikulec i naciśnij dobrze na środku, zrób to samo ze wszystkimi kółkami.

    4. Rozgrzej olej i smaż po 2 ciasteczka na średnim ogniu na złoty kolor. Rozłóż na ręczniku papierowym i pozostaw do ostygnięcia.

    5. Przygotuj syrop. Wsyp do pojemnika 200 g cukru, wlej 80 ml wody, dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny i zagotuj. Gdy tylko się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 8 minut. Następnie zanurz czak-czaka w syropie i podawaj.

    Smacznego!

    Smak, który pochodzi z dzieciństwa. Pyszny omlet, jak w przedszkolu

    Sekrety idealnego puszystego biszkoptu bez proszku do pieczenia i sody. Najprostszy przepis

    Chrupiące, pachnące wiedeńskie ciasteczka, wspaniałe domowe ciasto. Dzieci będą zachwycone