Składniki:
Do ciasta:
Do syropu:
Przygotowanie:
1. Wlej do miski 100 ml ciepłej wody, dodaj 50 g zmiękczonego masła, 2 łyżki śmietany, 2 żółtka, 1/3 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dokładnie wymieszaj i dodaj 350 g przesianej mąki. Zagnieć ciasto, wyrabiaj, aż stanie się miękkie, elastyczne i przestanie się kleić do rąk. Włóż do lodówki na 30 minut.
2. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 2 części, rozwałkuj cienką warstwę, posyp lekko mąką i za pomocą szklanki powycinaj kółka.
3. Następnie posyp stolnicę niewielką ilością mąki, umieść na niej jedno kółko, posyp mąką, posmaruj pośrodku wodą i wyłóż w ten sposób jeszcze 5 kółek. Weź drewniany szpikulec i naciśnij dobrze na środku, zrób to samo ze wszystkimi kółkami.
4. Rozgrzej olej i smaż po 2 ciasteczka na średnim ogniu na złoty kolor. Rozłóż na ręczniku papierowym i pozostaw do ostygnięcia.
5. Przygotuj syrop. Wsyp do pojemnika 200 g cukru, wlej 80 ml wody, dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny i zagotuj. Gdy tylko się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 8 minut. Następnie zanurz czak-czaka w syropie i podawaj.
Smacznego!
Smak, który pochodzi z dzieciństwa. Pyszny omlet, jak w przedszkolu
Sekrety idealnego puszystego biszkoptu bez proszku do pieczenia i sody. Najprostszy przepis
Chrupiące, pachnące wiedeńskie ciasteczka, wspaniałe domowe ciasto. Dzieci będą zachwycone