Jak ugotować młode ziemniaki? Błędy podczas gotowania młodych ziemniaków

Oczywiście, zawsze można je będzie zjeść, ale sztuka gotowania kryje się właśnie w drobiazgach. Tylko prawdziwi profesjonaliści wiedzą, do czego lepiej podawać ziemniaki, jakiej wielkości powinny być i tak dalej.

Jak ugotować młode ziemniaki

Wybór ziemniaków

Wystarczy przestrzegać tych prostych zasad:

  • Nie kupuj zielonych ziemniaków ze względu na dużą ilość solaniny.
  • Nie kupuj ziemniaków z uszkodzoną skórką i plamami.
  • W żadnym razie nie kupuj ziemniaków, jeśli niektóre z nich są czarne. Nawet jedna sztuka może wskazywać na chorobę ziemniaków.
  • Nie kupuj ziemniaków, które zawierają dużo wilgoci.
  • Obieranie ziemniaków

    Bardzo młode ziemniaki należy obrać przed gotowaniem. Zeskrob skórkę nożem lub gąbką na mokro (oczywiście bez środków chemicznych).

    Włóż do garnka z wodą, aby nie ściemniały. Ze względu na mały rozmiar nie trzeba je kroić. Niektórzy uważają, że takie ziemniaki są najsmaczniejsze.

    Nieco starsze, ale jeszcze młode ziemniaki można gotować w mundurkach. Jeśli chcesz, możesz też trochę zeskrobać skórkę przed gotowaniem.

    Młode ziemniaki można ugotować z różnymi dodatkami. Spójrzmy na niektóre z nich.

    Młode ziemniaki ze śledziem

    Przygotowanie:

    Włóż obrane ziemniaki do garnka. Napełnij wodą o 1-2 palce powyżej ziemniaków. Postaw garnek na ogniu.

    Po ugotowaniu dodaj sól i gotuj przez kolejne 15-20 minut na średnim ogniu. Poczekaj, aż ostygnie. Podawaj ze śledziem.

    Młode ziemniaki z koperkiem

    Przygotowanie:

    Ziemniaki ugotuj zgodnie z powyższym przepisem. Po ugotowaniu ziemniaki należy odcedzić. Dodaj masło, koperek i zmiażdżony czosnek.

    Przykryj garnek pokrywką i dobrze wstrząśnij, żeby w ten sposób wymieszać składniki. Odstaw na około 15 minut i podawaj.

    Przepis na pyszne ziemniaki Boulangère. To francuskie danie sprawi, że znów polubisz ziemniaki

    Ziemniaki ugotowane w ten sposób są bardzo pyszne. Świetnie nadają się na lunch lub kolację

    Niezwykle smaczna i pachnąca pieczeń w multicookerze. Prosto, smacznie i zdrowo