Wielu uważa olej palmowy za wielkie zło, które powoduje nowotwory i choroby układu krążenia. Ważne jest wyjaśnić, czy naprawdę trzeba się tak bać oleju palmowego, informuje Ukr.Media.
Jest pozyskiwany z samej palmy
Palma jest drzewem, więc nie można wytłoczyć czegoś z pnia. Olej jest pozyskiwany z mięsistej części owoców palmy olejowej. Był już znany starożytnym Egipcjanom 5000 lat temu.
Nie jest tolerowany przez nasz organizm
Istnieje błędne przekonanie, że olej palmowy nie jest tolerowany przez nasz organizm, ponieważ nie jest trawiony.
Jednak chleb ze smalcem ma te same właściwości, ale nie przeszkadza to w ich dobrym trawieniu. Proces trawienny aktywuje różne enzymy, więc produkt roślinny jest dobrze trawiony i nasyca organizm.
Powoduje blaszki miażdżycowe w naczyniach krwionośnych
Olej palmowy należy do tłuszczów roślinnych, więc nie ma cholesterolu. Produkt nie wpływa na profil lipidowy, więc nie powoduje blaszek miażdżycowych i nie zatyka naczyń krwionośnych.
Co więcej, masło roślinne jest doskonałym substytutem masła i zmniejsza prawdopodobieństwo chorób sercowo-naczyniowych. Surowy produkt jest bogaty w witaminę E i beta-karoten, wyprzedzając olej słonecznikowy i tran.
Nie jest sprzedawany w krajach rozwiniętych
Jeśli chodzi o zakaz w krajach rozwiniętych, Międzynarodowa Agencja Statystyczna twierdzi, że największymi importerami oleju palmowego są UE, Stany Zjednoczone i Chiny. Również w pierwszej dwudziestce znajduje się Japonia, znana ze swojej długowieczności.
Niebezpieczny dla dzieci
Podobnie jak mleko matki, produkt jest bogaty w kwas palmitynowy, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju mózgu. Ponadto olej palmowy pomaga wchłaniać wapń, dlatego ten tłuszcz jest dodawany do produktów żywnościowych dla dzieci.
Jakie mity na temat oliwy z oliwek zostały nam narzucone