Pizza na patelni w 5 minut, bez drożdży. Głodny źle nie doradzi

Teraz pizzę można już nie zamawiać.

Pizza na patelni w 5 minut — brzmi jako przepis na kwarantannę, prawda?

W rzeczywistości wszystko tak jest naprawdę — wymieszaj mąkę, wodę, olej, proszek do pieczenia (lub sodę), ułóż ciasto na rozgrzaną patelnię, smaż 2 minuty z jednej strony, odwróć, dodaj dowolne nadzienie do smaku — i pyszna pizza bez drożdży jest gotowa!

Składniki

Dla ciasta:

  • Mąka (zwykła pszenna lub pełnoziarnista) – 140 gramów (1 szklanka)
  • Proszek do pieczenia ciasta – 1 1/2 łyżeczki (lub 1 łyżeczka sody oczyszczonej, zgasić 1 łyżkę octu / soku z cytryny)
  • Sól – 1 / 2 łyżeczki
  • Woda – 80 ml (1/3 szklanki)
  • Olej roślinny – 1 łyżka

Dla nadzienia:

  • Grzyby — do smaku
  • Papryka słodka — do smaku
  • Ketchup 2 łyżki
  • Oregano – 1 łyżeczka
  • Ser — do smaku
  • Cebula marynowana
  • Cebula – 1 sztuka
  • Ocet – 1 łyżeczka
  • Cukier – 1 łyżeczka

Gotowanie:

1. Połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól, wodę i olej roślinny. Zagnieść ciasto.

2. Do nadzienia pokrój grzyby, paprykę i cebulę.

3. Pokrój cebulę na pół pierścieni, zasypiaj w misce. Wlać łyżeczkę octu i dodać szczyptę cukru. Wymieszaj i przykryj, pozwól marynować przez kilka minut.

4. Rozwałkuj ciasto i połóż na gorącej, wysmarowanej patelni.

5. Po 2-3 minutach sprawdź ciasto i odwróć na drugą stronę.

6. Posmaruj ketchupem, posyp oregano lub innymi suchymi ziołami. Połóż ser, a następnie warzywa. Przykryj i pozostaw na 2-3 minuty.

7. Połóż gotową pizzę na desce i posyp zieleniną. W wersji wegańskiej nie używaj sera, a na końcu możesz posypać balsamikiem.

Pokrój i się ciesz!

Sekrety idealnego puszystego biszkoptu bez proszku do pieczenia i sody. Najprostszy przepis

Przaśne ciasto na pierożki na kefirze. Nic bardziej delikatnego nie jadłeś

Pyszne kruche ciasto bez proszku do pieczenia. Szybki i łatwy przepis