Ciasto śmietanowe wygląda i smakuje trochę jak cheesecake. Tyle że jest delikatniejsze, a do przygotowania używa się dość tanich składników.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g. mąki pszennej
- 200 g. masła
- 1 jajko
- 100 g. cukru
- 5 g. proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 4 jajka
- 450 g. kwaśnej śmietany
- 100 g. cukru
- 4 g. cukru waniliowego
- maliny lub inne jagody
Zaczynamy gotować:
Przesiej mąkę w miskę i zetrzyj w nią masło. Następnie wszystko wymieszaj ręcznie i dodaj cukier, proszek do pieczenia i jajko. Wszystko dobrze wymieszaj na gładką masę.
Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 50 minut.
Przełóż gotowe ciasto do formy.
Przygotuj nadzienie — połącz śmietanę, cukier waniliowy i jajka. Ubij wszystko na jednolitą masę za pomocą trzepaczki.
Rozłóż maliny lub inne jagody na cieście i wlej przygotowaną masę śmietanową.
Włóż ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 30 minut, a następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
Przepis na niezwykłą pizzę dla prawdziwych fanów sera, gdzie makaron z serem będzie podstawą
Wspaniałe danie z ziemniaków na patelni. Obfite, smaczne i gotowane w ciągu kilku minut
Ciasteczka na śmietanie w 10 minut! Ten przepis podbija swoją prostotą i doskonałym smakiem