Puszyste bułeczki ze szczypiorkiem. Doskonały dodatek do zupy lub bulionu

Puszyste bułeczki drożdżowe do herbaty lub zupy.

Składniki:

Ciasto:

  • Jajka – 2 szt.
  • Kefir – 300 ml
  • Olej roślinny – 100 ml
  • Sól – 1 łyżeczka.
  • Cukier – 3 łyżeczki.
  • Drożdże suche – 7-8 g.
  • Mąka pszenna – 550-600 g.
  • Nadzienie:

  • Szczypiorek – 200 g.
  • Do smarowania:
    Żółtko – 1 szt.
    Mleko – 1 łyżka

    Przygotowanie:

    1 Połącz jajka z solą, cukrem, kefirem i olejem roślinnym. Wymieszaj mąkę z drożdżami.

    2 Stopniowo dodawaj suche składniki do płynu, zagnieć miękkie ciasto, nieco klejące się do rąk.

    3 Nasmaruj miskę olejem roślinnym i włóż do niej ciasto.

    4 Przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem.

    5 Pozostaw na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na 1,5-2 godziny.

    6 Kiedy ciasto wyrośnie, podziel na 16 części.

    7 Wlej niewielką ilość oleju roślinnego na stół i rozciągnij kawałek ciasta rękami w owalnym kształcie.

    8 Zrób nacięcia wzdłuż od krawędzi do krawędzi bez przycinania samych krawędzi.

    9 Posyp posiekanym szczypiorkiem i zwiń ukośnie, a następnie zwiń w kształcie ślimaka.

    10 W ten sposób uformuj wszystkie bułeczki.

    11 Ułóż je na blasze do pieczenia, wyłożonej pergaminem, posmaruj wierzch żółtkiem z 1 łyżką mleka.

    12 Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C do złotej skórki.

    Przepis na niezwykłą pizzę dla prawdziwych fanów sera, gdzie makaron z serem będzie podstawą

    Wspaniałe danie z ziemniaków na patelni. Obfite, smaczne i gotowane w ciągu kilku minut

    Ciasteczka na śmietanie w 10 minut! Ten przepis podbija swoją prostotą i doskonałym smakiem