Puszyste bułeczki drożdżowe do herbaty lub zupy.
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Do smarowania:
Żółtko – 1 szt.
Mleko – 1 łyżka
Przygotowanie:
1 Połącz jajka z solą, cukrem, kefirem i olejem roślinnym. Wymieszaj mąkę z drożdżami.
2 Stopniowo dodawaj suche składniki do płynu, zagnieć miękkie ciasto, nieco klejące się do rąk.
3 Nasmaruj miskę olejem roślinnym i włóż do niej ciasto.
4 Przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem.
5 Pozostaw na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na 1,5-2 godziny.
6 Kiedy ciasto wyrośnie, podziel na 16 części.
7 Wlej niewielką ilość oleju roślinnego na stół i rozciągnij kawałek ciasta rękami w owalnym kształcie.
8 Zrób nacięcia wzdłuż od krawędzi do krawędzi bez przycinania samych krawędzi.
9 Posyp posiekanym szczypiorkiem i zwiń ukośnie, a następnie zwiń w kształcie ślimaka.
10 W ten sposób uformuj wszystkie bułeczki.
11 Ułóż je na blasze do pieczenia, wyłożonej pergaminem, posmaruj wierzch żółtkiem z 1 łyżką mleka.
12 Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C do złotej skórki.
Przepis na niezwykłą pizzę dla prawdziwych fanów sera, gdzie makaron z serem będzie podstawą
Wspaniałe danie z ziemniaków na patelni. Obfite, smaczne i gotowane w ciągu kilku minut
Ciasteczka na śmietanie w 10 minut! Ten przepis podbija swoją prostotą i doskonałym smakiem