Naukowcy obalili szkodliwość folii spożywczej dla zdrowia ludzkiego.
Folia spożywcza jest coraz częściej stosowana w gotowaniu i ma miejsce w prawie każdym przepisie. Wiele osób traktuje ją z nieufnością i uważa ją za niebezpieczną. Fakt jej szkód został obalony przez naukowców. Folia spożywcza – to przydatny i skuteczny wynalazek.
Skład:
Do produkcji stosuje się polichlorek winylu, substancje stabilizujące i plastyfikatory. Materiały podlegają ścisłej kontroli i spełniają normy Unii Europejskiej.
Spożywczy polichlorek winylu jest całkowicie nieszkodliwy dla zdrowia i przyjazny dla środowiska.
Właściwości
Folia spożywcza ma wiele cech:
• odporność na gwałtowne zmiany temperatury;
• odporność na ciepło;
• odporność na tłuszcze;
• zapobiega przenikaniu szkodliwych substancji;
• przepuszcza tlen i zapewnia naturalną wentylację powietrza;
• wysoka wytrzymałość;
• przezroczystość.
Podczas gotowania produkty zachowują korzystne właściwości i witaminy.
Korzyści z gotowania w folii spożywczej:
1 Pod wpływem wysokiej temperatury rozkłada się znaczna część użytecznych substancji. Gotowane produkty mają bogaty smak, ale praktycznie nie zawierają cennych witamin i minerałów.
2 Gotowanie w folii spożywczej pozwala nie tylko zachować użyteczne substancje, ale także zapobiegać przenikaniu bakterii chorobotwórczych.
3 Folia odporna na ciepło umożliwia gotowanie produktów w wodzie, na parze i w kuchence mikrofalowej bez niszczenia korzystnych właściwości.
4 Potrawy gotowane w filmie mają zwiększoną soczystość, miękkość, przyjemny smak.
Jak prawidłowo zamrażać i rozmrażać mielone mięso. Сo jest głównym sekretem
Niektóre sekrety udanego drożdżowego ciasta. Raz dwa i gotowe
Kilka sposobów na używanie obieraczki do warzyw. Od dziś jej używanie będę zupełnie inaczej