Kilka sposobów na używanie obieraczki do warzyw. Od dziś jej używanie będę zupełnie inaczej

Porozmawiajmy o pewnej niezbędnej rzeczy w kuchni – obieraczce do warzyw. Z nazwy wyraźnie wynika, że jest to urządzenie do obierania warzyw i owoców.

Specjalna konstrukcja urządzenia z ostrym ostrzem pozwala oszczędnie usunąć górną warstwę. Używanie obieraczki jest bardziej wygodne i szybsze niż wykorzystanie zwykłego noża.

Obieraczki do warzyw występują w różnych kształtach, ale najbardziej popularny jest model w kształcie litery Y, wynaleziony jeszcze w 1947 roku. Okazuje się, że ta zwykła rzecz ukrywa wiele tajemnic. Wkrótce poznamy to, co najważniejsze!

Jak używać obieraczki do warzyw?

1. Drobno posiecz cebulę

Szybko i rzetelnie. Chciałoby się powiedzieć: bez łez…

2. Starannie posiecz kapustę

Drobno posiekana kapusta wygląda atrakcyjniej i gotuje się dwa razy szybciej.

3. Zrób plastry z cukinii

Do apetycznych roladek warzywnych lub dla dekoracji sałatek kwiatami.

4. Przygotuj warzywa do suszenia

Schludne plastry warzyw i owoców o tej samej grubości są suszone szybciej i bardziej równomiernie.

Zwłaszcza gdy chodzi o korzenie selera, pietruszki lub marchwi.

5. Estetycznie pokrój awokado

Chcesz powtórzyć arcydzieła z Instagramu, używając cieńkich kawałków awokada? Bez problemu! Oby tylko obieraczka do warzyw była pod ręką.

6. Obierz skórkę

Do skórki nie będziesz potrzebować specjalnego noża, jeżeli masz obieraczkę.

7. Zrób czekoladowe wiórki

Desery staną się prawdziwym arcydziełem!

8. Pokrój żółty ser

W przypadku niektórych rodzajów sera, na przykład parmezanu lub norweskiego seru brunost, obieraczka do warzyw – jedyne rozwiązanie.

9. Pokrój jabłka, aby udekorować ciasto

Każdy rozpłynie się przed takimi wypiekami. Tymczasem to piękno jest dość łatwe do zrobienia za pomocą obieraczki do warzyw.

10. Pokrój wędzoną kiełbasę w cienkie plastry

Nie potrafisz pokroić bardziej delikatnie!

Jak prawidłowo zamrażać i rozmrażać mielone mięso. Сo jest głównym sekretem

Mój koperek wschodzi wciągu 3 dni. Sadzę według metody babci