Prosty przepis na zdrowy deser, który pasuje do świątecznego stołu.
Składniki:
Biszkopt jest podstawą większości deserów. Mąka jest koniecznie używana do pieczenia … ale nie zawsze!
W latach 70. ubiegłego wieku herbatniki bez mąki na bazie semoliny były popularne wśród gospodyń.
Ciastko dla tego przepisu jest delikatne i wilgotne. Ten biszkopt z semoliny jest idealny do robienia ciastek, różnych ciast, lub możesz go zjeść tylko z poranną herbatą. Oprócz kaszy manny do biszkoptu dodaje się jajka, cukier, masło i mleko.
ciastko bez mąki
Gotowanie herbatników z semoliny nie można nazwać zwykłym, ale także nie można go nazwać trudnym. Biszkopt na kaszy manny jest przygotowywany nie dłużej niż godzinę, co oznacza, że możesz użyć przepisu na to pieczenie, nawet gdy goście są tuż za progiem.
Gotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek, umieść je w lodówce.
2. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
3. Dodaj szczyptę soli do białek, ubij je mikserem, aż piana będzie sztywna.
4. Dodaj semolinę, wanilinę do żółtek, delikatnie wymieszaj białka, dodając je w częściach.
5. Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, posyp bułką tartą.
6. Piec 40 minut w 180 C.
7. Zalać gotową masę ciepłym mlekiem i włożyć do piekarnika na kolejne 7 minut.
8. Poczekaj, aż ciastko całkowicie ostygnie, pokrój na kawałki i podawaj.