Często gotujesz ogórki kiszone? Jeżeli odpowiedź będę pozytywną, natychmiast przeczytaj dalej. Gospodyni muszą wiedzieć o tym co robić kiedy zobaczą pianą na ogórkach.
Wielu osób traktuje ten rodzaj ogórków jako „ogórki zepsute”, nie przydatne do jedzenia. Nasze babcie wiedziały jak przygotować te danie żeby nie szkodziło zdrowiu.
Jak chcemy to robić musimy zwracać naszę uwagę na jeden znak.
Jeśli z ogórków kiszonych wydobywa się biała piana, to zły znak
Kluczowa jest wiedza, że kiszenie ogórków zachodzi dzięki bakteriom. Dlatego nie powinno się ich pasteryzować, bo pasteryzacja zabija te organizmy.
Powinniśmy zadbać o szczelność słoika, upewnić się, że nie ma żadnych ubytków i mocno go zakręcić. Jeśli usłyszymy ze słoika syczenie, lub co gorsza będzie z nich wpływała piana, to znaczy, że gdzieś brakuje szczelności.
Jeśli problem nie wynika z niedokładnego zakręcania, to oznacza, że słoik jest gdzieś uszkodzony.
Powinniśmy przestrzegać szeregu zasad, jeśli chcemy, aby ogórki nam wyszły i nie zepsuły się w trakcie kiszenia.
Musimy zaopatrzyć się w ogórki dobrej jakości. Najlepsze będą więc te kupione od zaufanego sprzedawcy albo uprawiane we własnym zakresie.
Ponadto powinny być nieuszkodzone i jędrne. Równie istotny jest rozmiar, zbyt wyrośnięte mogą szybko stracić walory smakowe przez duże ilości powietrza.
Jak zrobić ogórki kiszone, żeby się nie zepsuły
Równie ważna co same ogórki jest woda, musi być ona czysta i wcześniej przegotowana. Kranówka bez uprzedniego wygotowania może nam zaszkodzić.
Ponadto wszystkie produkty używane do kiszenia powinny być dokładnie umyte, żeby nie zepsuć nam kiszonki zanieczyszczeniami. Równie istotne jest wcześniejsze wyparzenie i umycie słoików.
Podobnie z zakrętkami, te, na których pojawiły się ogniska rdzy, czy inne zanieczyszczenia nie nadają się już do zakręcania słoików. Jeśli używamy weków, powinniśmy się upewnić czy nie są pęknięte.
Ogórki powinny być ułożone w miarę ciasno w sporym słoiku, a woda powinna zakrywać je w całości. Jeśli będą wystawać poza taflę wody, mogą spleśnieć albo nawet zgnić.
Warto tego pilnować w trakcie procesu kiszenia, tak aby ogórki nie przeleżały częściowo „na powietrzu”.