Zadbaj o swój ogród lub ogród warzywny.
Twarde nawozy chemiczne mogą wyrządzić w ogrodzie tyle samo szkód, co pożytku.
Jednak produkty ekologiczne kupowane w sklepie często kosztują więcej, niż możesz chcieć (lub być w stanie) zapłacić.
Na szczęście wiele popularnych produktów gospodarstwa domowego może być stosowanych jako nawozy naturalne. Większość z nich można już znaleźć w Twojej kuchni!
Ziarna kawy
Fusy z kawy poprawiają glebę. Wnosi również do gleby ważne składniki odżywcze, zwłaszcza azot. Można go mieszać lub rozsypywać na glebie. Ale nie przesadzaj.
Rozkładająca się materia organiczna zwiększa aktywność biologiczną gleby. Najpierw nasyca glebę azotem. Po drugie, przyciąga dżdżownice, które rozluźniają glebę. Po trzecie, kawa stosowana jako nawóz pozwala roślinom łatwiej przyswajać z gleby miedź, magnez, potas i fosfor.
Uważa się, że kawa znacznie zwiększa kwasowość gleby, dlatego nie nadaje się jako nawóz dla wszystkich roślin. Jednak to prawda. Kawa jest naprawdę „kwaśna”, ale tylko świeża.
Rozsypane fusy z kawy mają odczyn obojętny — około pH 6,5-6,8 (z idealną równowagą kwasowo-zasadową pH 7). Aby zachować wierność przed użyciem w ogrodzie, pożądane jest spłukanie grubej czystą wodą.
Skorupka jajka
Posiekana skorupka jajka jest przydatna zarówno dla ludzkiego ciała, jak i ogrodu. Możesz po prostu namoczyć go w wodzie przez kilka dni, a następnie użyć tej przefiltrowanej wody do następnego cyklu podlewania. To właśnie wapń zawarty w skorupce jajka ma pozytywny wpływ na glebę w Twoim ogrodzie.
Wapń jest ważnym elementem dla zdrowia roślin. Poprawia integralność strukturalną ścian komórkowych, dając roślinom większą szansę na blokowanie patogenów.
Skorupki jajka dodawane do pomidorów są szczególnie skuteczne w zapobieganiu gniciu wierzchołków, poważnemu problemowi spowodowanemu stresorami środowiskowymi, takimi jak mróz i susza.
Skórka banana
Banany oferują wiele składników odżywczych, ale to zawartość magnezu odróżnia je od innych. Jeśli pamiętasz coś o fotosyntezie ze szkoły, wiesz, że jest to proces wykorzystywania energii słonecznej do wzrostu i podtrzymywania życia.
Magnez jest absolutnie niezbędny do fotosyntezy. Aktywuje enzymy umożliwiające funkcjonowanie chlorofilu. Tak jak ludzkie ciało poświęca swoje kończyny, aby ocalić swoje narządy, roślina z niedoborem magnezu przeniesie składniki odżywcze od dołu do nowych pędów na górze. To jest powód, dla którego chora roślina może żółknąć wokół podstawy.
Podobnie jak skorupki jajek, skórkę od banana można namaczać lub fermentować w wodzie, która jest następnie używana jako spray. Jeśli masz rośliny, takie jak borówki, które chcą, aby ich gleba miała niską kwasowość, pozwól skórze zaparzyć przez co najmniej miesiąc.
A oto kolejna zaleta dodania skórki od banana (lub zaparzonej w niej wody) do ogrodu: naturalnie odstrasza mszyce.
Zakwitła papryka? Jak nawozić glebę w tym ważnym okresie w celu uzyskania obfitych plonów