Bardzo delikatne i miękkie bułeczki z nadzieniem ziemniaczanym

Na ten wspaniały przepis natknęłam się na YouTube. Kilka dni temu w końcu go wypróbowałam – udały mi się niesamowite bułeczki – po prostu niewyobrażalnie pyszne i miękkie.

Ogarnęło mnie jednak poważne rozczarowanie — polegało na tym, że bułeczki były tak smaczne, że po prostu było ich za mało. Musiałam piec ponownie.

Spójrz tylko, jakie są puszyste.

Przepis jest prosty i wygodny – wyrabiać takie bułeczki jest bardzo wygodnie i przyjemnie. I co najważniejsze, są bardzo smaczne.

Ich kształt również jest niezwykły — przypominają raczej małe bochenki.

Wyrobienie ich jest łatwiejsze niż bułeczek o zwykłym kształcie. Dlatego polecam wszystkim takie bułeczki.

Czego potrzebujesz:

  • 125 mililitrów wody (koniecznie ma być ciepła!);
  • taka sama ilość kefiru (również ciepłego);
  • i taka sama ilość lub nieco mniej oleju roślinnego;
  • 1 łyżka cukru;
  • trochę soli;
  • 5 g drożdży;
  • 1 jajko;
  • ok. 0,5 kg mąki;
  • dowolne nadzienie — na przykład purée ziemniaczane z ziołami.
  • Przygotowanie:

    1. Wodę, kefir i olej roślinny wlej do miski, wymieszaj. Ilość oleju można zmniejszyć — nie wpłynie to w żaden sposób na smak gotowych bułeczek.

    2. Ponadto do tej masy dodajemy białko 1 jajka, drożdże, cukier i sól.

    3. Bardzo dokładnie wymieszaj, a następnie powoli wsyp mąkę (najlepiej przez sito) i zagnieć ciasto. Ma być miękkie i nieco lepkie.

    4. Następnie przykryj ciasto ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotuj nadzienie.

    5. Miłośnikom słodyczy proponujemy słodkie nadzienia, miłośnikom słonych bułeczek — na przykład nadzienie ziemniaczane.

    6. Ciasto, które wyrosło, należy zagnieść i podzielić na parzystą liczbę części — osiem lub dwanaście, aby zrobić z nich kulki.

    7. Następnie każdą kulkę rozwałkuj, rozłóż nadzienie i zrób rolkę-kopertę. Najważniejsze jest, aby dobrze zacisnąć brzegi. Ułóż bułeczki na blasze do pieczenia.

    8. Posmaruj je roztrzepanym żółtkiem i zrób nacięcia. Bułeczki pozostaw na blasze do pieczenia na kolejny kwadrans, aż jeszcze trochę wyrosną.

    9. Włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika na pół godziny i bułeczki są gotowe!

    Delikatne bułeczki po chłopsku

    Łatwe i szybkie bułeczki z twarogiem na śniadanie! Ciasto bez drożdży w 5 minut

    Prosty przepis na bułeczki z patelni. Miękkie, pyszne i dużo nadzienia w środku