Na ten wspaniały przepis natknęłam się na YouTube. Kilka dni temu w końcu go wypróbowałam – udały mi się niesamowite bułeczki – po prostu niewyobrażalnie pyszne i miękkie.
Ogarnęło mnie jednak poważne rozczarowanie — polegało na tym, że bułeczki były tak smaczne, że po prostu było ich za mało. Musiałam piec ponownie.
Spójrz tylko, jakie są puszyste.
Przepis jest prosty i wygodny – wyrabiać takie bułeczki jest bardzo wygodnie i przyjemnie. I co najważniejsze, są bardzo smaczne.
Ich kształt również jest niezwykły — przypominają raczej małe bochenki.
Wyrobienie ich jest łatwiejsze niż bułeczek o zwykłym kształcie. Dlatego polecam wszystkim takie bułeczki.
Czego potrzebujesz:
Przygotowanie:
1. Wodę, kefir i olej roślinny wlej do miski, wymieszaj. Ilość oleju można zmniejszyć — nie wpłynie to w żaden sposób na smak gotowych bułeczek.
2. Ponadto do tej masy dodajemy białko 1 jajka, drożdże, cukier i sól.
3. Bardzo dokładnie wymieszaj, a następnie powoli wsyp mąkę (najlepiej przez sito) i zagnieć ciasto. Ma być miękkie i nieco lepkie.
4. Następnie przykryj ciasto ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotuj nadzienie.
5. Miłośnikom słodyczy proponujemy słodkie nadzienia, miłośnikom słonych bułeczek — na przykład nadzienie ziemniaczane.
6. Ciasto, które wyrosło, należy zagnieść i podzielić na parzystą liczbę części — osiem lub dwanaście, aby zrobić z nich kulki.
7. Następnie każdą kulkę rozwałkuj, rozłóż nadzienie i zrób rolkę-kopertę. Najważniejsze jest, aby dobrze zacisnąć brzegi. Ułóż bułeczki na blasze do pieczenia.
8. Posmaruj je roztrzepanym żółtkiem i zrób nacięcia. Bułeczki pozostaw na blasze do pieczenia na kolejny kwadrans, aż jeszcze trochę wyrosną.
9. Włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika na pół godziny i bułeczki są gotowe!
Delikatne bułeczki po chłopsku
Łatwe i szybkie bułeczki z twarogiem na śniadanie! Ciasto bez drożdży w 5 minut
Prosty przepis na bułeczki z patelni. Miękkie, pyszne i dużo nadzienia w środku