W jaki sposób najlepiej zawijać gołąbki?
Okazuje się, że metoda skręcania gołąbków nie jest jedna, lecz cztery.
Dzisiaj opowiemy, jak zawijać gołąbki, by okazały się zgrabne i nie rozpadły się podczas gotowania.
Jak zawijać gołąbki
Sparzyć kapustę w mikrofalówce lub w dużym garnku i rozebrać z liści. Pokroić duże liście na pół. Jeśli zapomniałeś, jak gotować gołąbki, przygotowaliśmy dla ciebie przepis na końcu artykułu.
Rurka
Zawinąć farsz rurką w liść kapusty. Następnie wepchnąć końcówki do środka. Zawinięte w ten sposób gołąbki na pewno się nie rozpadną.
Koperta
Zawiń krawędź liścia do środka, a następnie włóż farsz i zwiń. Takie gołąbki są zgrabne, ale mogą się rozpaść. Dlatego należy je ostrożnie ułożyć w garnku łączeniem do dołu.
Worek plastikowy
Zawinąć gołąbek w plastikowy worek i wepchnąć końcówkę do środka. To dobry sposób na średnie gołąbki. Nie rozpadną się podczas gotowania.
Okrągłe gołąbki
Ta metoda jest odpowiednia dla dużych gołąbków. Umieść liść kapusty w małej misce. Następnie wypełnij go i zawiń do środka. Aby zapobiec rozpadaniu się farszu, umieść gołąbki łączeniem do dołu.
Jak ugotować gołąbki
Składniki:
Przygotowanie
1. Wytnij głąb ze środka kapusty, by pozostały tylko liście. Następnie włóż główkę kapusty do dużego garnka, zalej wrzącą wodą i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut, w zależności od tego, czy jest to młoda, czy stara kapusta.
2. W międzyczasie ugotuj ryż, ale nie do końca.
3. Zmiksuj 1 cebulę w blenderze i wymieszaj z mięsem mielonym. Możesz dodać kilka ząbków czosnku.
4. Wymieszaj ryż z mięsem mielonym. Dodaj sól i pieprz i ponownie dobrze wymieszaj.
5. Pokrój 2 cebule, zetrzyj marchewkę na dużej tarce. Zeszklij cebulę, dodaj marchewkę i koncentrat pomidorowy z bulionem. Dodaj sól i pieprz do sosu.
6. Napełnij liście farszem i zawiń w dowolny sposób.
7. Ułóż gołąbki w garnku z grubym dnem, zalej je sosem i dodaj liść laurowy. Duś na małym ogniu przez 40-45 minut.
Co można jeszcze wysiać w sierpniu
Postne kotleciki z kaszą manną. Bardzo smaczne i sycące
Sprawdzony sposób na uprawę pomidorów. Jeszcze nigdy nie zawiódł