Idealne ciasto „Polano”, gdy nie ma czasu na wypieki

Wystarczy pół godziny na przygotowanie ulubionego ciasta według sprawdzonego przepisu.

Niezbędne składniki:

  • gotowe ciasto francuskie (280 gramów);
  • paczka masła (200 gramów);
  • puszka mleka skondensowanego;
  • serek śmietankowy – 250 gramów
  • tabliczka czekolady (100 gramów).
  • Jak przygotować ciasto?

    1. Ciasto francuskie potnij w paski o szerokości 1 cm. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, ułóż pokrojone ciasto.

    2. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 C około 9-10 minut.

    3. Gotowe paski odstaw do całkowitego ostygnięcia.

    4. W międzyczasie przygotowujemy krem. W osobnej głębokiej misce połącz serek z masłem, wlej skondensowane mleko i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Następnie do kremu dodaj rozdrobioną czekoladę i dokładnie wymieszaj.

    5. Stół wyłóż kilkoma warstwami folii spożywczej. Folię posmaruj kremem na długości równej upieczonym paskom, a szerokości około 20 cm.

    6. Ułóż z pasków rzędy na kremie, wciskając je w krem. Posmaruj je kremem na wierzchu, rozłóż drugą warstwę, ponownie nasmaruj kremem i tak dalej do końca.

    7. Teraz podnieś folię za brzegi, zwiń paski z ciasta francuskiego w roladę.

    8. Powstałą roladę jeszcze raz owiń kilkoma warstwami folii spożywczej i włóż do lodówki do rana.

    9. Gotowe ciasto posyp startą czekoladą.

    Ciasto domowe na bułeczki

    Przepis na pyszne ciasto z suszonymi śliwkami i orzechami bez pieczenia

    Łatwe i szybkie bułeczki z twarogiem na śniadanie! Ciasto bez drożdży w 5 minut