Delikatne i przepyszne ciasto! Palce lizać! Do ciasta potrzebujesz tylko 1 jajka.
Ten wspaniały przepis pomoże Ci zrobić pyszne ciasto bananowe bez piekarnika.
Wychodzi puszyste, delikatne i niesamowicie smaczne! Palce lizać!
Twoi bliscy będą zachwyceni i nigdy nie zgadną, że jest to ciasto z patelni.
Niezbędne składniki:
Przepis krok po kroku na niesamowite puszyste ciasto bananowe z patelni:
1. Jajko rozbić do miski, dodać szczyptę soli.
2. Wsypać cukier, wymieszać trzepaczką. Dodać cukier waniliowy.
3. Wlać mleko, olej roślinny (można zastąpić masłem, tylko roztopionym) i wymieszać.
4. Wsypać do mąki proszek do pieczenia (1 łyżeczkę z czubkiem). Wymieszać.
5. Teraz połączyć suche składniki z płynem i znowu dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
6. Potrzebujemy patelni z grubym dnem. Nasmarować ją kawałkiem masła.
7. Równomiernie wsypać cukier na patelnię i podgrzewać aż kolor cukru zmieni się na brązowy.
8. Pokroić banany na kawałki i posypać cukrem.
9. Jeśli nie lubisz bananów, możesz zastąpić je jabłkami, pokroiwszy wstępnie w grube plasterki.
10. Wylać ciasto na banany, wyrównać szpatułką, włączyć minimalny ogień i gotować przez 40 minut pod zamkniętą pokrywką.
11. Gotowość ciasta sprawdzamy za pomocą drewnianego patyczka.
Smacznego!
Wyśmienity strudel jabłkowy. Cienkie ciasto i soczyste nadzienie
Sztuczka z mikrofalówką. Ciasto drożdżowe wyrośnie znacznie lepiej i szybciej