Miękkie puszyste ciasto z jabłkami lub bananami z patelni

Delikatne i przepyszne ciasto! Palce lizać! Do ciasta potrzebujesz tylko 1 jajka.

Ten wspaniały przepis pomoże Ci zrobić pyszne ciasto bananowe bez piekarnika.

Wychodzi puszyste, delikatne i niesamowicie smaczne! Palce lizać!

Twoi bliscy będą zachwyceni i nigdy nie zgadną, że jest to ciasto z patelni.

Niezbędne składniki:

  • Mleko 150 ml;
  • Cukier 80 g;
  • Szczypta soli;
  • Cukier waniliowy 1 łyżeczka;
  • 1 jajko;
  • Olej roślinny 60 g;
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka;
  • Mąka 150 g;
  • Banany 2 szt.;
  • Cukier do karmelu 3 łyżeczki
  • Przepis krok po kroku na niesamowite puszyste ciasto bananowe z patelni:

    1. Jajko rozbić do miski, dodać szczyptę soli.

    2. Wsypać cukier, wymieszać trzepaczką. Dodać cukier waniliowy.

    3. Wlać mleko, olej roślinny (można zastąpić masłem, tylko roztopionym) i wymieszać.

    4. Wsypać do mąki proszek do pieczenia (1 łyżeczkę z czubkiem). Wymieszać.

    5. Teraz połączyć suche składniki z płynem i znowu dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.

    6. Potrzebujemy patelni z grubym dnem. Nasmarować ją kawałkiem masła.

    7. Równomiernie wsypać cukier na patelnię i podgrzewać aż kolor cukru zmieni się na brązowy.

    8. Pokroić banany na kawałki i posypać cukrem.

    9. Jeśli nie lubisz bananów, możesz zastąpić je jabłkami, pokroiwszy wstępnie w grube plasterki.

    10. Wylać ciasto na banany, wyrównać szpatułką, włączyć minimalny ogień i gotować przez 40 minut pod zamkniętą pokrywką.

    11. Gotowość ciasta sprawdzamy za pomocą drewnianego patyczka.

    Smacznego!

    Wyśmienity strudel jabłkowy. Cienkie ciasto i soczyste nadzienie

    Sztuczka z mikrofalówką. Ciasto drożdżowe wyrośnie znacznie lepiej i szybciej

    Idealne ciasto „Polano”, gdy nie ma czasu na wypieki